dijous, 19 d’abril de 2012

El projecte Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2012

Desprès d'uns anys de preparació i documentació, aquest any 2012 podrem fer el camí ramader del Lluçanès en el seu pas pel Ripollès amb un ramat.
Hem fixat l'activitat pels dies 21, 22 i 24 de juny de 2012.
- Dimecres, dia 20 de juny de 2012: Presentació del projecte. Ajuntament de Ripoll (Matí).
- Dijous, dia 21 de juny de 2012: d’Alpens a Pujol de Llentes.
- Divendres, dia 22 de juny de 2012: de Pujol de Llentes a Plans de la Pera.
La nit que es passarà al Pujol de Llentes, que ha estat casa d'acollida de pastors, hi haurà sopar pels assistents i una petita celebració oferta pel propietari de la casa.
- Diumenge, 24 de Juny de 2012 (Sant Joan): Dels plans de la Pera al Pla d'Anyella per la carena (pels colls de la Bona, del Remoló i de les Fontetes de Castellar).
Estem parlant d'un recorregut d'uns 37 quilòmetres, en tres etapes d'entre 12 i 15 quilòmetres.
L'activitat forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic.
L'activitat es farà amb dos ramats: un que sortirà del Lluçanès i que va a pasturar a les muntanyes de Montgrony i un segon, el de Joan Picas, que va a pasturar al Pla d’Anyella, on s'arribrà pel camí carener que va del coll de la Bona fins el pla d'Anyella per la carena.
Aquesta activitat formarà part de Campus de Cultura Popular. Formació per adults del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana ofereix un enllaç a les activitats formatives adreçades a adults (
Campus de Cultura Popular) que es desplega al llarg de l'estiu a Catalunya.


Activitat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, Universitat de Vic i Ajuntament de Ripoll;
amb aportacions econòmiques del Institut Ramon Muntaner i Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona;
amb la col·laboració dels ramats i dels pastors Joan Picas Vilalta i Carles i Jordi Picas Fajula, d'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses;
i el suport de l' Ajuntament d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.


- Àmbit: Pluridisciplinar
- Dates: 20, 21, 22 i 24 de juny de 2012.
- Emplaçament: Ripollès, des d'Alpens fins al Pla d'Anyella.
- Enllaç Web: http://camiramaderllucanes2012.blogspot.com.es/
- Organitzadors: Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Ajuntament de Ripoll i Universitat de Vic.
- Hores lectives: Quatre dies (un d'explicació del projecte i dels camins ramaders i tres de viatge amb els ramats)
- Preu: Matrícula Universitat de Vic, 100 €
- Número de participants previstos: S'estableix un màxim de 25 persones per l'estada durant la nit del 21 al 22 de juny al Pujol de Llentes.


Per inscripcions i contacte: 
Antoni Llagostera Fernández
Telèfon mòbil 610 533 529
allagosteraf@gmail.com

Finançament de l'activitat i micromecenatge

Pel finançament d'aquesta activitat s'han cercat subvencions de l'Institut Ramon Muntaner i del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona.

Malgrat aquestes aportacions, aquesta activitat d'afirmació i revalorització del camins ramaders té necessitat d'ajudes i no pot ésser gratuïta.

Cal tenir present, per exemple, els costos que comporta una actuació d'aquesta mena i, sobretot,  l'esforç del grup de pastors, que davant altres possibilitats més modernes i fàcils, han optat per fer costat a una proposta innovadora.

Davant d'aquesta situació, els estudiants de la Universitat de Vic que ho desitgin hauran de pagar una matrícula de 100 €, amb tots els drets inherents a que l'activitat forma part del cursos d'extensió universitària de la Universitat de Vic pel curs 2011-2012.

Per qualsevol altre persona, que vulgui fer en part o totalment tota l'activitat, li demanem que faci una aportació mínima de 20 € i segons el recorregut que faci, hi afegeixi la quantitat que cregui convenient i justa.

Caldria fer les aportacions al compte del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès indicant nom de la persona i, amb ingressos diferents, Camí ramader Lluçanès 2012 i Micromecenatge Cabanes pla d'Anyella.
La compte del CECR és La Caixa 2100-8124-76-2300068290.

Per altra costat, la proposta inclou actuar sobre les cabanes històriques del Pla d'Anyella, que estan en perill, pel que es proposa un micromecenatge a tot els participants a l'activitat, on aportin una quantitat, encara que simbòlica per aquesta actuació de conservació i manteniment.

Es fixa, doncs, que tots els que participin fora del règim universitari facin una aportació voluntària finalista per la conservació i manteniment de les cabanes històriques del Pla d'Anyella.

Dins del cursos d'extensió universitària de la Universitat de Vic pel curs 2011-2012 hi ha dins "Arts i humanitats" hi ha l'activitat "Camí ramader del lluçanès. Conservació i manteniment de les cabanes històriques del Pla d'Anyella", la següent informació pel que desitgin participar en aquesta modalitat:

25 hores
20, 21, 22 i 24 de juny
Matí i tarda
100€
Lloc: Itinerari des d’Alpens fins al Pla d’Anyella (Tosses)
Coordinació:
Antoni Llagostera (Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès) (allagosteraf@gmail.com), Ajuntament de Ripoll
Podeu consultar (a partir del dia 2 de maig),  amb tota la informació ampliada, la web www.uvic.cat/uev.

Conservació de les cabanes del Pla d'Anyella

Dins de les importants zones de pastura estival que hi ha al Ripollès (zones de Tosa i Siat a Queralbs, Ull de Ter, Campmagre,...) n’hi ha una de particularment emblemàtic i coneguda, el pla d’Anyella, al municipi de Tosses.
En aquest indret tingué lloc uns dels més importants contactes d’estudi del Grup de Folkloristes de Ripoll amb el món de la ramaderia transhumant el 17 i 18 de juliol de 1923 (veure Scriptorium. Ripoll, març de 1924).
Hi ha, però, en aquest lloc una patrimoni importantíssim que caldria conservar i que és en greu risc de malmetre, les cabanes històriques.
Hi ha una cabana doble, datada el 1868 i una segona cabana, de 1923, que precisament s’estava construint durant l’estada dels estudiosos ripollesos.
Aquest dos elements patrimonials, de cultura popular, pateixen actualment patologies que caldria corregir per assegurar la seva preservació.

La cabana doble, de 1868, del Pla d'Anyella fotografiada per Salvador Vilarrasa (ACRI) l'any 1923, amb els pastor menjant i amb la mestressa.
Cabana en construcció al Pla d'Anyella fotografiada per Salvador Vilarrasa (ACRI) l'any 1923.

Motivació del Camí ramader del Lluçanès 2012

Hi ha una temàtica on Ripoll i el Ripollès tenim una forta personalitat: La seva funció com lloc d’estada dels ramats transhumant durant l’estiu.
En aquest sentit al Ripollès hi ha un seguit d’elements patrimonials que no es poden deixar malmetre i que cal conservar.
Per un costat hi ha els camins ramaders. Hi entre aquests, camí ramader de Marina o de l’Empordà (amb els seus ramals) i camí ramader del Lluçanès, aquesta darrer té un valor i importància que el fan un patrimoni a conservar davant la possibilitat de la seva desaparició.
Aquest any 2012, amb l’experiència i documentació sobre el terreny que s'ha fet durante els darrers anys, on es va fer una reconeixement complert del camí ramader del Lluçanès, alhora que s'ha millorat la situació d'alguns trams; amb la col·laboració de pastors i ramats locals podrem fer el camí ramader acompanyats d'un ramat, amb una actuació que vol ser una mostra viva de com funcionava aquest camí ramader, un dels més importants de Catalunya.
És un nou pas, de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.
S’ha pensat en continuar amb una activitat, que ja es va iniciar d’alguna manera fa dos anys, amb els curs sobre els camins romànics, afegint una activitat d’un altre nivell, com son els treballs de consolidació de cabanes històriques del pla d’Anyella.
El recorregut del Camí ramader del Lluçanès que es farà en aquest projecte té una longitud d'uns 37 quilòmetres, que es recorreran en tres dies.
Cal tenir present que el ritme i l`'horari vindrà marcat pel ramat.

1er. dia (21 de juny de 2012)
El camí ramader del Lluçanès entre Alpens i Pujol de Llentes
Distància total: 11,8 quilòmetres
Altitud punt de sortida: Alpens, 870 m alt.
Montjuïc, 897 m alt
Torrats, 921 m alt
El Soler, 1.086 m alt
Altitud punt alt: Collet de la Bruixa o Coll del Soler, 1.162 m alt.
Casa Coll del Soler, 1.100 m alt
Font de l'Arç
El Cel, el Purgatori i l’Infern
Carretera de Les Llosses (Pla de Capdevila-Les Selles), 975 m alt
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Total quilòmetres des de la sortida: 5,76 quilòmetres
Punt baix: Santa Maria de les Llosses, 987 m alt.
L’Arrrugat (arbre monumental)
Capdevila, 1.014 m alt
Font de Roques Blanques
El Pati-El Quintà-Corbera
Collada del Forn, 1.091 m alt
Costa del Forn, 1.092 m alt
Altitud punt alt: Pedró de Matamala, 1.316 m alt.
Pedró de Mateus, 1.365 m alt
Can Gil, 1.116 m alt
Coll de can Carles, 1.093 m alt.
Pi centenari (arbre monumental)
Pi rodó (arbre monumental)
Punt d’arribada: Pujol de Llentes, 1.143 m alt

2on. dia (22 de juny de 2012)
El camí ramader del Lluçanès entre Pujol de Llentes i coll de Merolla
Distància total: 12,54 quilòmetres
Punt de sortida: Pujol de Llentes, 1.143 m alt
Pla Culió, 1.174 m alt
Pla de les Bigues
Les Ajagudes
Altitud punt alt: Coll de Faig General, 1.386 m alt.
Faig Gros (arbre monumental)
Collet de les Xicotes, 1.235 m alt
Faig Gros (arbre monumental)
Coll de Palomera, 1.173 m alt.
Plana de Palomera, 1.163 m alt
Coll de l’Arç, 1.127 m alt.
Coll del Boix, 1.188 m alt
Coll de Merolla, 1.113 m alt.
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Total quilòmetres des de la sortida: 8,18 quilòmetres
La Cot, 1.204 m alt
Altitud punt alt: Collada de l’Espluga, 1.320 m alt.
Collada del Pla de l’Espluga, 1.220 m alt.
L'Espluga, 1.273 m alt
Altafort, 1.471 m alt.
Altitud punt alt: Plans de la Bassa, 1.454 m alt
Pla de la Pera, 1.413 m alt
Punt d’arribada: Maians, 1.469 m alt.

3er. dia (24 de juny de 2012)
Distància total: 14,53 quilòmetres
El camí ramader del Lluçanès entre Pla de la Pera i pla d’Anyella
Punt de sortida: Pla de la Pera, 1.423 m alt
Maians, 1.469 m alt.
Fontetes de Maians, 1.732 m alt
Coll de la Bona, 1.890 m alt
L’Emperadora, 1.961 m alt
Coll del Remoló, 1.869 m alt
Altitud punt alt: Pedra Picada, 2.006 m alt
Collet de les Fontetes de Castellar, 1.876 m alt
Serrat del Paravent de l’Amorriadorde Bac, 1.908 m alt
Coll de Costa Borda, 1.879 m alt
Cap dels Plans del Ginebrar, 1.901 m alt
La Moixera, 1.993 m alt
Cim de la Coma de Migjorn, 1.959 m alt
Pleta Roja, 2.003 m alt
Altitud punt alt: La Creueta, 2.006 m alt
Coll de la Creueta, 1.952 m alt.
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Total quilòmetres des de la sortida: 11,51 quilòmetres
Font Ferri, 1.770 m alt
Cabana de 1868
Cabana de 1822
Punt d’arribada: Pla d’Anyella, 1.753 m alt.

Total recorregut: 36,98 quilòmetres