diumenge, 17 de maig de 2015

Reobertura del tram del camí ramader entre Palomera i pla de Fener

El dissabte 16 de maig de 2015 un grup de voluntaris (Joaquim, Josep, Eudald, Ramon, Albert i Antoni) varen reobrir el tram del camí ramader entre la casa de Palomera i el pla de Fener, al municipi de Gombrèn.

Aquest tros del camí ramader del Lluçanès al Ripollès era en greu risc de desaparició, ja que fins ara s'utilitzava com a part del camí ramader la pista que porta des del coll de l'Arç a la casa de Palomera.

El record dels amos de les Muntades, del veïnat d'Aranyonet, va fer que l'any passat es fes una primera aproximació a la zona i que aquest any s'hagi fet el treball de neteja de l'espai, on l'arbrat (especialment el boix) que en algun tros s'havia ja menjat totalment la traça del camí ramader.

La neteja de tots l'arbrat de la zona ha permès deixar al descobert una impactant filera de pedra, que encinta el camí ramader, en una pujant de pedra especialment espectacular.

El treball realitzat, que caldrà completar en futures actuacions, permet ara deixar clara la trajectòria del camí fins a pla Fener, en una tram del camí on es mostren moltes de les característiques del camins ramaders: L'encintat del camí per una paret de pedra i trams pedregosos tant característics i apreciats per les ovelles del ramat.

En l'actuació de neteja s'ha comptat amb la col·laboració de l'ADF Catllar-Montgrony, dels propietaris de Palomera, dels propietaris de les Muntades i de diferents voluntaris.

En la propera edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015 ja s'utilitzarà aquest reobert tram del camí ramader, que d'aquesta manera va refermant la seva recerca de l`autenticitat i de manteniment d'un patrimoni en risc de desaparació.