dissabte, 2 de maig de 2015

Tot a punt pel Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Tot ja es a punt per celebrar la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015 el divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig, i el diumenge 21 de juny.

Aquest any, com ja varem anunciar, hi ha novetats en el recorregut, durada del camí ramader i llocs d'estada. El recorregut és més llarg i es fa amb un dia més. Sortirem d'un punt del profund Lluçanès, de Sant Martí d'Albars, el divendres pel matí, i arribàrem a Montgrony el diumenge, al migdia o primera hora de la tarda.

El tradicional sopar del dissabte serà a Palomera, una casa del veïnat d'Aranyonet, a Gombrèn.

Òbviament les dates estan subjectes a les situacions climatològiques que es presentin i als condicionants sanitàris de les ovelles.

Com sempre, places limitades!

Podeu fer la inscripció: info@ceripolles.org i allagosteraf@gmail.com

Podeu consultar la llista de persones que ja han confirmat la seva assistència.

El motiu de separar els primers trams del camí de l'arribada al pla d'Anyella respon a la necessitat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. La sequera, doncs, pot provocar canvis en les dates de pujada del ramata.

El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a finals de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se a les zones de pastura de l'alt Pirineu, al pla d'Anyella.

La modificació en els recorreguts i en els punt de termini de les etapes diàries respon la voluntat de celebrar el sopar del dissabte a la casa de Palomera, una important casa dins del camí ramader, amb dret de returada.

Aquest any, pel fet que es pernocta a Palomera, una casa especialment acondicionada, hi haurà possibilitat d'augmentar una mica el nombre d'assistents, encara que es continua tenint que ajustar els participants a la capacitat d'acollida per dormir de la casa de Palomera la nit del dissabte a diumenge, dies 30 i 31 de maig de 2014 (aproximadament una cinquantena de persones).

Les etapes seran:

Divendres, 29 de maig de 2015: Sant Martí d'Albars-Santa Eulàlia de Puigoriol-Alpens i pla de Capdevila, a Les Llosses. S'esmorzarà a Santa Eulàlia de Puig-oriol, amb àpat ofert per l'Ajuntament de Lluçà i tindrem un petit refrigeri quan arribem al pla de Capdevila. Les ovelles restaran a pla de Capdevila i els participants anirem a dormir a Ripoll.

Dissabte, 30 de jmaig de 2015, es farà el camí entre el pla de Capdevila, a les Llosses, coll del Forn, Pujol de Llentes, coll de Faig General i Palomera.

El refrigeri de l'hora de dinar es farà al Pujol de Llentes i el tradicional sopar es farà a la casa de Palomera, al veïnat d'Aranyonet, a Gombrèn. Els participants a l'activitat podran dormir a la casa de Palomera, que compta amb uns cinquanta llocs per dormir.


Aquest any comptem amb un amenització musical de molt nivell, el grup d'havaneres Cavall Bernat, que fundat per Ortega Monasterio,compleix 50 anys.

El diumenge, 31 de maig de 2015, farem el camí entre Palomera, colls de l'Arç i Merolla, Pla de l'Espluga, plans de la Bassa i de la Pera. Hi ha previst esmorzar a Palomera i un petit refrigeri al pla de la Pera. Acabarem així la primera part del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015.

El diumenge 21 de juny es farà el recorregut entre cal Magnet, a Campdevànol i el pla d'Anyella, passant aquest any pel camí ral de la Pobla de Lillet, Pont de la Foradada, Pla de la Molina, Pla de l'Espluga, l'Arija, coll de Can Ros, Castellar de n'Hug, font del Boix i coll de la Creueta.

Aquest any s'ha determinat que els preu per assistent i dia sigui de 50€ per persona i dia, amb el transport i el menjar inclòs. Més enllà de la inscripció, la quota es pot ingressar al compte del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès al Banc de Sabadell: IBAN/BIC: ES61 0081 0152 4800 0116 1917 / BSAB ESBB.

Aquesta activitat forma part de les activitats d'estiu que organitza la Universitat de Vic i dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.

L'organització corre a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll i Museu Etnogràfic de Ripoll.

Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Lluçà, Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.

divendres, 1 de maig de 2015

Grup de cantants de luxe, el grup d'havaneres Cavall Bernat, pel Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Cada any, durant el sopar al Pujol de Llentes i aquest any, a Palomera, s'ha intentat amenitzar la vetllada amb una mcia de música.

Aquest any, per una relació particular dels propietaris de la casa de Palomera, comptem amb una actuació molt especial: el grup d'havaneres Cavall Bernat.
El grup d'havaneres Cavall Bernat va ser fundat a Platja d'Aro l'any 1965 per Josep Lluís Ortega Monasterio, autor entre moltes altres, de la cèlebre havanera "El meu avi".

Amb això quasi podríem haver-ho dit tot.

Però el grup d'havaneres té un projecte que mereix el nostre suport.

Enguany commemora el 50e aniversari del grup. Són pocs els grups d'havaneres amb aquesta antiguitat a Catalunya.

Aprofitant aquesta efemèride, Caval Bernat té previst gravar un disc titulat "Ull de tramuntana", i que ens presentarant a Palomera el dia 30 de maig.

El disc "Ull de tramuntana" recull cançons del mestre Ortega Monasterio, i d'altres compositors d'havaneres, així com una cançó inèdita. 

Sempre és difícil fer la selecció de cançons per un disc entre tantes havaneres populars i tan estimades per nosaltres i el public, però creiem que la tria ha sigut un èxit.


Actualment, els components del grup Cavall Bernat són Josep Maria Pla (tenor), Ferran Martínez (acordió i tenor), Mario Bernaus (guitarra i baríton) i Quique Roca Torndelacreu (baix).

Podreu trobar més informació a lapàgina web cavallbernat.com a Facebook i a Twitter
També podreu escoltar-nos a Youtube i a Soundcloud