dilluns, 19 de gener de 2015

Dates Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig, 
i el diumenge, dia 21 de juny de 2015.

Tenim ja establertes les dates de la celebració de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015: els divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig, i el diumenge 21 de juny.

Aquest any també varien les etapes que farem. Sortirem de Sant Martí d'Albars i el trajecte durarà un dia més.

Òbviament les dates estan subjectes a les situacions climatològiques que es presentin i als condicionants sanitàris de les ovelles.

Com sempre, places limitades!

Podeu fer la inscripció: info@ceripolles.org i allagosteraf@gmail.com

El motiu de separar els primers trams del camí de l'arribada al pla d'Anyella respon a la necessitat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a finals de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se a les zones de pastura de l'alt Pirineu, al pla d'Anyella.

Aquest any també canvien les etapes, s'amplia el recorregut i es modifiquen les etapes:

El ramat passant per Sant Eulàlia de Puig-oriol
Divendres, 29 de juny de 2015: Sant Martí d'Albars-Santa Eulàlia de Puigoriol-Alpens i pla de Capdevila, a Les Llosses.

Passant per Santa Maria de les LlossesDissabte, 30 de juny de 2015: Les Llosses, coll del Forn, Pujol de Llentes, coll de Faig General i Palomera.

El tradicional sopar es farà a la casa de Palomera, a Gombrèn.


Diumenge; 31 de maig de 2015: Palomera, colls de l'Arç i Merolla, Pla de l'Espluga, plans de la Bassa i de la Pera.

El pujant de pedra d'Altafort (Montgrony)
El diumenge 21 de juny es farà el recorregut entre cal Magnet, a Campdevànol i el pla d'Anyella, passant aquesta vegada per Castellar de n'Hug.

Aquesta modificació en els recorreguts i en els punt de termini de les etapes diàries respon a la voluntat de celebrar el sopar del dissabte a la casa de Palomera, una important casa dins del camí ramader, amb dret de returada. 

El fet que es faci el camí ramader quasi tot en dies festius permetrà l'afluència de participants.

Aquest any, pel fet que es pernocta a Palomera, una casa especialment acondicionada, hi haurà possibilitat d'augmentar una mica el nombre d'assistents, encara que es continua tenint que ajustar els participants a la capacitat d'acollida per dormir de la casa de Palomera la nit del dissabte a diumenge, dies 30 i 31 de maig de 2014 (aproximadament una cinquantena de persones).

A més, el fet de fer el darrera tram del camí el diumengue, dia 21 de juny, uns dies abans de Sant Joan, permetrà assistir a la revetlla a tots els participants.

Tradicionalment és de Sant Joan a Sant Miquel l'epoca de l'any que els ramats estan a les zones de pastura d'alta muntanya.

El Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015 s'iniciarà a Sant Martí Albars, passarà per Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpensa, pel coll del Soler o de les Bruixes, pla de Capdevila (a les Llosses), on acabarà la primera etapa. Un vehicle asegurarà el transport des de i cap a Ripoll.

El dissabte, dia 30 de maig, es remprendrà el camí des del Pla de Capdevila, a les Llosses, i es passarà pel coll del Forn, Pujol de Llentes, coll de Faig General i s'acabarà a Palomera.

La nit del 30 al 31 de maig, es dormirà a Palomera. Hi ha previst un recital a càrrec del grupo d'havaneres Cavall Bernat, a qui es podrà ajudar en un projecte musical que tenen en curs.

El diumenge, dia 31 de maig, es farà el trajecte entre Palomera i Montgrony, passant pels coll de l'Arç i Merolla, pla de l'Espluga i plans de la Bassa i de la Pera.

El diumenge, dia 21 de juny, es farà el camí entre Cal Magnet, a Campdevànol, i pla d'Anyella, passant aquest any pel camí ral de la Pobla de Lillet, Pont de la Foradada, Pla de la Molina, Pla de l'Espluga,  l'Arija, coll de Can Ros, Castellar de n'Hug, font del Boix i coll de la Creueta.

Aquest any s'ha determinat que els preu per assistent i dia sigui de 50€ per persona i dia, amb el transport i el menjar inclòs. Més enllà de la inscripció, la quota es pot ingressar al compte del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès al Banc de Sabadell: IBAN/BIC: ES61 0081 0152 4800 0116 1917 / BSAB ESBB.

Aquesta activitat forma part de les activitats d'estiu que organitza la Universitat de Vic i dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.

L'organització corre a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, 
amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll i Museu Etnogràfic de Ripoll. 


Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Lluçà, Alpens, 
Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.


Foto de l'any passat 2014, pssant per la carena de la serra de Montgrony.