dimarts, 20 de maig de 2014

Primers trams del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 (17 i 18 de maig)

Aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig de 2014, trescentes ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars, han fet els trams del camí ramader entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Montgrony, acompanyats pels participants en el Campus de Cultura Popular i l’activitat organitzada de la Universitat d’estiu de Vic.

El ramat passant per davant de l'hostal de Cal Penyora, a Santa Eulàlia de Puig-oriol (Foto Ramon Busquets).

Aquest any el trasllat del ramat s’ha avançat sobre les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

A les 8 del matí del dissabte 17 de maig el ramat conduït per Joan i Jordi Picas ha arribat a l’inici del carrer de Santa Eulàlia de Puig-oriol, un tros del camí ramader del Lluçanès, el camí central, que en el segle XVIII va anar aplegant cases i serveis. A un dels, l’hostal de Cal Penyora, els participants en l’activitat varen esmorzar en companyia de l’alcaldessa de Lluçà Eva Boixadé.

El camí entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpens fou fet pel ramat seguint l’antic camí ramader, solcat de grans i imponents masies (la Coma de Borrassers o la Vila d’Alpens), passant-se, en un gest significatiu, per davant de l’extraordinària i espectacular pallissa de la gram masia d’El Graellm ja al Alpens.

També aquest any el ramat ha passat pel collet del Vedellar, que en el anys passats s’obviava per apropar-se a Alpens, per realitzar diferents actes. Aquest any, en aquestes dates, a Alpens es celebrava alhora la tradicional trobada de forjadors.

Un cop passada la carretera del collet de Sant Agustí a Borredà, entre les cases de Cal Moreu i El Casó, es va arribar a Torrats, l’antiga casa lloc de returada.

En aquest lloc Maria Cinta Orra va tenir la gran amabilitat i cura d’indicar al ramat i participants la traça, ja gaire perduda del camí ramader, per darrera de la casa de Torrats. Parcialment netejat, l’espai fou travessat pel ramat en una novetat molt interessant que afegeix autenticitat al recorregut.

La pujada cap al coll d’El Soler o de les Bruixes va estar acompanyada per una lleugera parada en un clar a uns 1.100 m alt, prop del collet de l’Alarp.

El descens des del coll d’El Soler va veure’s negativament sorpresa per un tallada d’arbres al costat de l’antiga casa del Coll del Soler, on s’havia deixat desconsideradament les rames al mig del camí.

Aquest any el ramat, donada l’anticipació en les dades, en uns dies frescos, amb bons temps, va donar sempre mostres d’una velocitat en el desplaçament molt notable, amb poques i curtes parades.

El ramat va passar pel camí fondo del pla de Capdevila en direcció a Santa Maria de les Llosses. El pas per la gran casa pairal d’Capdevila va tornar a esdevenir una imatge emblemàtica de la recuperació del camí ramader.

Com ja és una mica tradicional, el dinar s’ha fet a la collada del Forn, amb gran animació i amb menjar molt a gust dels presents i participants.

Per cert, que els participants, en aquest lloc pogueren assistir al naixement d’un xai.

El xaiet nascut a la collada del Forn (Foto Ramon Busquets).

Un cop superada la costa del Forn s’arriba a un dels punts alts de recorregut, a uns 1.350 m alt, poc abans d’albirar ja la masia del Pujol de Llentes, que aquesta any mostrava un superb aspecte ja que s’ha tallat molt arbrat, per retornar la zona a la geografia i ocupació de bosc que tenia el 1956, segons queda demostrat en una foto aèria.

El sopar del Pujol de Llentes, la gran celebració dels participants i col·laboradors, va aplegar més de quaranta persones (superant l’aforament de confortabilitat del local), amb gran gaudi per part dels assistents d’un sopar d’amanida i carn de xai, del mateix ramat que es portava. Malauradament els músics de grup ripollès dels Randellaires, una de les peces fonamentals de la vetllada, no assistiren per problemes interns. Sort que Ernest Sitjes i Eva Boixadé (amb molta voluntat i enginy) varen suplir als absents.

El diumenge, dia 18 de maig de 2014, a les 7:30 hores del matí, es feu la sortida del ramat des del Pujol de Llentes cap a Montgrony, seguint el camí ramader que passa pel coll de Faig General.

Donades les bones condicions metereològiques (sol i fresqueta) es va fer una pujada molt ràpida fins el coll de Faig General i una ràpida baixada (quasi trotada) fins el coll de Palomera. S’estaven vulnerant tot el rècords que existien del recorregut.

A Palomera hi havia una presentació del amos de la finca. En el proper any es previst utilitzar una tram perdut del camí ramader que passa per davant de la casa de Palomera i que puja pel Solei de la Serra, amb estructures conservades.

El ramat passant per davant de la casa de Palomera (Foto Ramon Busquets).

En el camí entre la casa de Palomera i coll de l’Arç, els participants varen ajudar a netejar de branques una part de l’antic camí carreter, que havia estat inutilitzat l’any passat per una tallada d’arbres.

A partir de coll de l’Arç i fins el coll del Boix va poder-se gaudir de la neteja que alguns voluntaris havien fet unes setmanes abans, amb una millora molt notable, que deixava veure perfectament les estructures, traça i amplada del camí ramader.

Un cop superat el punt del Terrers, es va fer una esmorzar o dinar a l’hostal del coll de Merolla. Com es també quasi costum, va estar present Josep Salvans, Cuca, un dels gran reivindicadors dels camins ramaders.

Feta la menja, el ramat era a punt per pujar cap La Cot i el coll de l’Espluga, passant per la font de La Cot i el seu gran roure monumental, el monumental comptador i veient les inscripcions del paviment.

L’aparició des del coll de l’Espluga de l’alta muntanya ripollesa i berguedana, ens feia ja recórrer amb la mirada el recorregut del proper diumenge, dia 22 de juny de 2014, quan farem el camí ramader entre les Viles Grosses i el pla d’Anyella.
Es va travessar, amb una petita parada, el pla de l’Espluga, l’antic lloc de returada i tria. Anàvem quasi amb dues hores d’avançament sobre l’horari previst.

La pujada cap el congost que porta cap al pujant de pedra d’Altafort va suposar un darrer esforç pels participants i ramat, que es va fer, com fou durant aquests dos dies, a una marxa molt lleugera.

Des del Pla de la Bassa es va poder gaudir ja d’una mirada esplèndida del conjunt de La Covil, Costa Pubilla i Coma Armada i els colls de la Bona i del Remoló, separats per l’Emperadora.

 Tot baixant cap al pla de la Pera, novament tenim que assenyalar que una tallada recent d’arbres obstaculitzava el camí ramader, d’una manera especial agressiva pel pas del ramat. Costa tant deixar pas lliure i fer els treballs forestals correctament, deixant els espais ordenats i nets!

Arbres recent tallats obstaculitzant el camí (Foto Antoni Llagostera).

El ramat havia arribat al seu lloc de destí durant les properes setmanes, a les Viles Grosses. I els participants en l’activitat del Campus de Cultura Popular i de la Universitat d’estiu de Vic, es dirigiren cap a Montgrony, on mentre esperaven els sistema de transport previst, es begueren unes quantes cerveses i refrescs.

dilluns, 19 de maig de 2014

Novetat: Canvi de dia de la pujada al pla d'Anyella, diumenge 22 de juny de 2014

Hi ha un canvi en el dia del darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014, que suposa arribar al pla d'Anyella. Serà el diumenge, dia 22 de juny, en lloc del dia anterior dissabte.

Aquest canvi de dia respon a una petició de la família Picas.

Qui vulgui participar ens pot fer arribar la seva petició, per tal de tenir concretat transport i menjar.

Si algú que ja estava apuntat i té alguna dificultat per assistir aquesta dia, pot indicar-ho i li serà reemborsat l'import.