dimecres, 25 de juny de 2014

Darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

El passat diumenge, dia 22 de juny de 2014, els ramats de la família Picas, mil dues centes ovelles i cabres, feren el darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014, acompanyats per familiars i els participants a l'activitat del Campus de Cultura Popular i de la Universitat Central de Catalunya de Vic.  

Ja fa vàries setmanes, el cap de setmana, dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig de 2014, trescentes ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars, varen fer els dos primers trams del camí ramader entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Montgrony. Aquest any el trasllat del ramat s’ha avançat algunes setmanes sobre  les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

Sols restava fer el darrer tram per instal·lar-se al Pla d'Anyella, que serà el seu lloc d'estada fins finals de setembre. I el camí escollit fou el de carena de les serres de Montgrony i de la Moixera, el tradicionalment camí ramader especialitzat per les ovelles.

Aquest any el camí es va fer amb quasi dues hores d’avançament sobre l’horari previst, malgrat que l'aparició d'un equip de TV3 (que necessitaven rodar amb total soletat) va ralentir la marxa, creant un ambient artificial.

A les 6:30 hores del matí els vint participants a l'activitat eren a l'aparcament previst a Ripoll. El transport contractat es va portar fins Can Camps (Montgrony, Gombrèn), a 1.355 m alt, el recorregut fins a les Viles Grosses (un quilòmetre i mig en línia recta), 1.455 m alt, fou fet sense cap problema especial. Pujarem cap la pleta de l'Avet, al Serrat Llis.

Un cop esmorzats, cap a les nou hores, començarem la pujada fins el coll de la Bona (1.890 m alt), passant per les Fontetes de Maians. Es tracta de la pujada més forta, de quasi cinc cents metres de desnivell. Alguns del participants varen pujar-se fins l’Emperadora (1.961 m alt) des d'on varen poder veure l'evolució del ramat sobre la catifa d'herba d'un color insusltantment verd.

El ramat va dirigir-se al coll del Remoló (1.869 m alt) i seguidament al pic de Pedra Picada (2.006 m alt), amb el seu senzill però explícit monument. El coll de Remoló era on tradicionalment s'ajuntaven els ramats provinents de Ribes i Ripoll, que també es dirigien al  pla d'Anyella. El coll del Remoló té una molt bonica panoràmica sobre els plans de nevà, una altra de les tradicionals zones de pastura del Ripollès.

El pas per Collet de les Fontetes de Castellar (1.876 m alt) fou fet amb molt diligència, per dirigir-nos sense aturar-nos cap el Serrat del Paravent de l’Amorriador de Bac (1.908 m alt), el coll de Costa Borda (1.879 m alt), Planes del Ginebrar (1.896 m alt), per coronar el pic de la Moixera (1.993 m alt). Estem en un lloc ple de cims de pastura i el verd és infinit.
Des d'aquesta punt es va el pas per la Coma de Migjorn, amb el seu cim (1.959 m alt), un dels indrets on veure evolucionar el ramat ofereix estampes i imatges més espectaculars. La Coma de Migjorn, pertany, en part a Castellar de n'Hug i forma part dels seus comunals.

Pleta Roja, 2.003 m alt
La Creueta, 2.006 m alt
Coll de la Creueta, 1.952 m alt.
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Total quilòmetres des de la sortida: 11,51 quilòmetres
Font Ferri, 1.775 m alt
Cabana del Clot de la Fou, 1.703 m alt

Pla d’Anyella, 1.762 m, alt

El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. L’eix central del camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, amb ramals des del Garraf, Vallès i Osona, fins les zones de pastura de l’alta muntanya ripollesa i cerdana.

Estem no sols davant un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, sinó d’una renovada activitat ramadera, molt important per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

Aquest reviscolament de l’activitat ramadera transhumant ha estat possible, sense cap dubte, per la capacitat engrescadora dels professionals ramaders, però alhora per la capacitat pedagògica de certes persones i entitats, i la col·laboració de associacions que han col·laborat en la millora del camí, en certs trams conflictius i perduts.

L'activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 (segona edició) forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, conjuntament amb la Universitat central de Catalunya de Vic i l’Ajuntament de Ripoll, emmarcat com una actuació del Museu Etnogràfic. Es compta amb la col·laboració de l'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, així com del Consell Comarcal del Ripollès.