dilluns, 1 de juny del 2015

Primera part de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Els passats divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig de 2015, es va recórrer la primera part de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015, des de Sant Martí d'Albars fins el pla de la Pera, a Montgrony.

El ramat dels Picas (de més de quatre-cents caps de bestiar) va sortir del seu lloc d'hivernada, a Sant Martí d'Albars, per arribar a enllaçar amb el camí ramader central del Lluçanès, al costat de la casa d'Almató (Sant Martí d'Albars).

Jordi Picas i el seu ramat passant per Santa Eulàlia de Puig-Oriol, amb els acordionistes.
La festa de Santa Eulàlia de Puig-oriol
L'arribada a Santa Eulàlia de Puig-oriol va ser especialment emotiva.

Un grup d'acordionistes diatònics ens esperava a l'entrada i ens va acompanyar fins el lloc d'aturada del ramat, a l'era, al costat de l'hostal de Cal Penyora.

Davant de Cal Penyora un grup de petits escolars varen veure passar el ramat i varen tenir l'oportunitat d'escoltar les explicacions de Josep Salvans "Cuca", un dels històrics i reivindicatius pastors del Lluçanès.

L'esmorzar de Cal Penyora, amenitzat pel grup d'acordionistes, va estar a l'alçada de la fama del hostal, amb una truita de ceba d'extraordinària factura.

Les dificultats del camí
El trajecte entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpens, donada l'elevada temperatura que va haver-hi aquell dia (30º C), es va fer-se amb una marxa molt lenta, amb el ramat necessitat d'aigua i de repòs. A Torrats, tradicional lloc de returada al costat d'Alpens, el ramat va necessitar un bon repòs, fins ben entrada la tarda, quan la temperatura va baixar una mica.

I en aquest punt, a l'alçada del mas del Soler (municipi d'Alpens) va saltar una sorpresa: El camí ramader era completament obturat per una tallada d'arbres feta el mateix dia, amb tots els troncs i el ramatge en mig del camí. Molt segurament, desconeixement.

El ramat va haver de fer un camí alternatiu, totalment nou (una pista oberta per desemboscar) i amb dificultats per enllaçar amb el coll de les Bruixes o d'El Soler, per decantar-se cap a la vall de les Llosses.

Per totes aquestes dificultats, un recorregut que podia haver acabat a mitja tarda, va finalitzar a les nou dels vespre.

A Capdevila.
El segon dia
El segon dia va començar amb molt bons auguris, amb una marxa molt ràpida, des del pla de Capdevila (Les Llosses) cap al coll del Forn i costa del Forn, la primera dificultat del dia.

A la costa del Forn varem trobar una operació de desemboscar, de feia ja alguns mesos, que havia deixat brancatge al mig del camí i obert canals de ròssec.

Al migdia estàvem al Pujol de Llentes, que desprès de les operacions d'obertura de clarianes en els antics camps, presenta un aspecte majestuós i impactant.

L'acollida del propietari del Pujol de Llentes fou magnífica, com sempre ha estat. El dinar a l'eixida fou agradable i plaent.

A mitja tarda varem començar l'ascens per la carena de les Ajagudes cap el coll de Faig General. Arribats a dalt, un dels passos més tradicional i de nomenada del camí ramader, la pluja va acompanyar-nos fins a Palomera.

L'acollida a Palomera fou al nivell de les circumstàncies, amb un foc que va ajudar a  assecar  tot el mullat de sabates i vestits.

El sopar, malgrat les dificultats que presenta fer a la brasa les costelles i carn de xai (provinent de la carniceria de Ribes de Freser que té producte del ramat dels Picas) a l'eixida, va resultat un excel·lent primera part d'un recital absolutament memorable del històric grup d'havaneres Cavall Bernat, fundat per Ortega Monasterio fa ara 50 anys.

Quique Roca, de Cavall Bernat, en ple recital.
Que hi feia un grup d'havaneres al prepirineu ripollès? Doncs, molt senzill: Un dels actuals membres del grup (Quique Roca), que és de La Garriga, havia estat a les colònies a Palomera, durant molt anys, .

I sabeu que una cançó tan tradicional com "L'Empordà" (de Joan Maragall i Enric Morera) té un estrofa que comença dient:

"A dalt de la muntanya hi ha un pastor..."

La nit a Palomera, on va continuar plovent una bona part de la nit, fou feta en unes condicions molt acceptables, amb lliteres i bon acolliment.

Tercer dia
El tercer dia, acompanyats per Josep Maria Muntades (que fou qui ens indicà el recorregut), varem inaugurar el tram del camí ramader reobert feia unes setmanes entre Palomera i el coll de l'Arç.

El ramat va anar molt lleuger passant per el coll del Boix, de Merolla i coll del Pla de l'Espluga.

El grup de gent que seguia el recorregut va gaudir (donada la marxa accelerada del ramat), més tranquil·lament, de la font del Roure i el seu arbre monumental, La Cot i el seu mirador, el comptador de La Cot i dels gravats del pujant, fins el coll del Pla de l'Espluga, on pogueren fer una primera ullada a la serra de Montgrony, des del Pla de Pujalts fins el Tossal de Rus.

El ramat d'ovelles ens va esperar al pla de l'Espluga i ja tots junts varem començar a fer la darrera pujada del dia, cap a Altafort i el seu espectacular pujant de pedra, fins arribar al pla de la Bassa, a Montgrony (Gombrèn).

Sense gaire contratemps varem arribar al pla de la Pera, on varem poder gaudir d'un refrigeri i menjar, abans de dirigir-nos cap el trencant de Can Camps, a la carretera que va a Montgrony, on ens esperava el microbus que ens havia de portar a Ripoll.

Però el temps canviant va fer-nos una nova mala passada, amb un ruixat i pedregada, que va produir una nova remullada.

Dades de la primera part del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015
Quilometratge recorregut en tres dies: 44:96 quilòmetres
Ascenció acumulada: 1.950 metres.

Per etapes:
Dia 29 de maig de 2015:
Sant Martí d’Albars (El Prat)-Pla de Capdevila (Les Llosses).
Hora sortida: 8:15 hores
Hora arribada: 19:56 hores
Duració: 11:41 hores
Temps parat: 6:21 hores
Temps en moviment: 5:19 hores
Distància amb altures: 20:69 quilòmetres
Altitud sortida: 605 m alt
Altitud arribada: 973 m alt
Altitud mínima: 588 m alt
Altitud màxima: 1.156 m alt
Ascenció acumulada: 636 metres

Quan portàvem 4:7 quilòmetres, a les 9:56 hores, a una altitud de 702 m alt, varen enllaçar i agafar el camí ramader central del Lluçanès, una mica abans de la casa de l’Almató (Sant Martí d’Albars).

Dia 30 de maig de 2015:
Pla de Capdevila (Les Llosses)-Pujol de Llentes (Les Llosses).
Hora sortida: 8:29 hores
Hora arribada: 12:35 hores
Duració: 4:06 hores
Temps parat: 1:55 hores
Temps en moviment: 2:10 hores
Distància amb altures: 7:167 quilòmetres
Altitud sortida: 985 m alt
Altitud arribada: 1.156 m alt
Altitud mínima: 985 m alt
Altitud màxima: 1.342 m alt
Ascenció acumulada: 467 metres

Pujol de Llentes (Les Llosses)- Palomera (veïnat d’Aranyonet, Gomnbrèn).
Hora sortida: 17:13 hores
Hora arribada: 20:12 hores
Duració: 2:58 hores
Temps parat: 0:49 hores
Temps en moviment: 2:09 hores
Distància amb altures: 7:303 quilòmetres
Altitud sortida: 1.136 m alt
Altitud arribada: 1.202 m alt
Altitud mínima: 1.133 m alt
Altitud màxima: 1.381 m alt
Ascenció acumulada: 273 metres

Dia 30 de maig de 2015:
Palomera (veïnat d’Aranyonet, Gombrèn)-Trencant de Camps (Montgrony, Gombrèn).
Hora sortida: 8:25 hores
Hora arribada: 13:27 hores
Duració: 5:02 hores
Temps parat: 2:09 hores
Temps en moviment: 2:52 hores
Distància amb altures: 9:8 quilòmetres
Altitud sortida: 1.170 m alt
Altitud arribada: 1.355 m alt
Altitud mínima: 1.087 m alt
Altitud màxima: 1.447 m alt
Ascenció acumulada: 581 metres

Varem arribar al Pla de la Pera (Montgrony, Gombrèn) a les 11:59 hores, a una altitud de 1.401 metres, en el quilòmetre 8:456 de l’excursió, on varem deixar el ramat, que sojornarà a les Viles Grosses.


El ramat al pujant de pedra d'Altafort (Gombrèn)