dissabte, 3 de maig de 2014

Podeu encara inscriure-vos al Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

Encara esteu a temps per inscriure-vos al Camí ramader del Lluçanès al Ripollès que es celebrarà els propers dies 17 i 18 de maig i 21 de juny de 2014.

Hi ha, poques, places disponibles. La capacitat d'acollida del Pujol de Llentes (on es sopa i dorm el dia 17-18 de maig) ens obliga a ofertar places limitades.

Aquest any el recorregut té la novetat d'iniciar-se a Santa Eulàlia de Puig-oriol, pel que s'afegeixen sis quilòmetres més la recorregut que fins avui era habitual, des d'Alpens.


Nou tram autèntic del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès: De Palomera al coll de l'Arç

El dissabte, dia 3 de maig de 2014, amb companyia dels amos de la casa de Palomera i de les Muntades, per on passa el camí ramader del Lluçanès en el tram entre els Pujol de Llentes i Montgrony, ens han mostrar un nou tram autèntic del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

Fins avui (i així es marcat amb les seves marques blaves per l'Associació de Camins Ramaders i ha estat el trajecte realitzat pel ramat de Joan Picas en les edicions de 2012 i 2013), el camí seguia l'actual pista forestal que s'arriba a la casa de Palomera des del coll de Merolla (passant per coll de l'Arç i amb ramal a les Muntades, a Aranyonet) fins uns camps a la solana de Palomera, per enllaçar amb un antic camí carreter que et porta per sobre de la posta actual fins coll de l'Arç.

El camí que ens han ensenyat els amos de les Muntades té una trajectòria diferent amb mateix resultat.

Una primera inspecció de la zona ens ha mostrar típiques estructures de camí ramader, amb mur de pedra per encaixonar els ramats i té un recorregut que millora molt l'actual traçat. Estàvem, sense cap dubte, sobre l'autèntic camí ramader, que per diferents circumstàncies, s'havia perdut.

Donada la necessitat d'acondicionar el camí en aquest tram, deixem per l'any proper la utilització d'aquest nou tros autèntic del camí ramader del Lluçanès.

Aquest tram del camí ramader era perfectament indicat en la guia Alpina Montgrony de 1971.


En la versió de 2002 del mateix plànol Alpina Montgrony, podem veure com aquest camí ramader deixa d'existir.

El track realitzat el 3 de maig ens mostra la trajectòria del camí, que haurem de recuperar.


En tot cas, estem davant una novetat que ajuda a millorar el recorregut, donant-li més autenticitat, valor de recuperació patrimonial.

Neteja d'una part important del tram del camí ramader entre les colls de l'Arç i de Merolla

El dissabte, dia 3 de maig de 2014, un petit grup de voluntaris ha anat a netejar el camí ramader del Lluçanès al Ripollès en el tram entre els coll de l'Arç i Merolla, al municipi de Gombrèn. Tant els propietaris de Palomera com de les Muntades ens han acompanyat en una part del reconeixement.

El camí ramader del Lluçanès ha estat possible recuperar-lo gràcies a la col·laboració del cosins Picas, que ens posen el ramat, però també per l'actuació d'una sèrie de gent (propietaris, ajuntaments i associacions) que han apostat per aquesta actuació d'una manera decidida i entusiasta.

En els trams d'Alpens i Les Llosses s'han  acondicionat en els darrers anys trams molt interessants:

- Des d'Alpens fins el coll del Soler o de les Bruixes.
- La pujada de la costa del Forn, a les Llosses.
- El camí en el seu pas per la propietat del Pujol de Llentes, recuperant l'antic traçat.

Aquest any hem volgut acondicionar el tram entre els coll de l'Arç i Merolla, a la zona de Gombrèn.

En aquest punt del camí ramader, deixant de costat la pista forestal, puja fins el coll del Boix i baixa per les Terralleres fins el coll de Merolla.

En aquest tram el camí ramader té una estructures que queden moltes vegades amagades per la creixent vegetació.

Una petita neteja, no total encara, ha posat de manifest l'amplada del camí i algunes d'aquestes estructures de pedra que refermen el caràcter d'un camí de gran valor patrimonial, arqueològic i etnogràfic.

Moltes gràcies als voluntaris!