dijous, 20 de juny de 2013

Del cal Magnet al Pla d'Anyella

El proper diumenge, dia 23 de juny de 2013, el ramat d'en Joan Picas farà el camí ramader que des de la seva casa de Cal Magnet, a Campdevànol porta fins el Pla d'Anyella.

Fa més de trenta anys que els Picas fan aquest camí ramader per portar les seves ovelles, unes mil i pico, a lloc de pastura més emblemàtic i tradicional del Ripollès.

El camí que fan els Picas des de Campdevànol fins el pla d'Anyella passa pel costat de Castellar de n'Hug, pujant per la font del Boix.


diumenge, 16 de juny de 2013

De nou els ramats fan el Camí ramader del Lluçanès al Ripollès

Aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, dies 15 i 16 de juny de 2013 un ramat d'una mica més de quatre centes ovelles han fet el camí ramader del Lluçanès, entre Sant Martí d'Albars i el pla de la Pera, a Montgrony.

L'anada dels ramats de les parts baixes fins les zones de pastura estival a l'alta muntanya eren un fet tradicional per aquestes dates . "De Sant Joan  a Sant Miquel" els ramats sojornaven a l'alta muntanya, en un cicle de vida marcat per la tradició. L'acostament dels ramats cap les zones de pastura estival era progressiva i escalonada.

El ramat creuant la carretera a Alpens (2013)

El ramats dels germans Carles i Jordi Picas Fajula, que passa l'hivern a la plana del Lluçanès. va començar el passat dissabte la seva aproximació cap el seu lloc d'estada estival, al pla d'Anyella.

El Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb la col·laboració de diferents entitats, va organitzar aquest anys, en una segona edició, l'acompanyament del ramat entre Alpens i el pla de Pera, a Gombrèn, que fou seguit per una quinzena de persones.

El camí entre Alpens i Montgrony, passant per Les Llosses i Gombrèn, .es va fer en dues etapes, passant nit al Pujol de Llentes, una masia recuperada per Josep Sagués, un dels punts de returada i tria situat a Les Llosses, a l'antic municipi de Viladonja.

El ramat passant pel camí fondo del Pla de Capdevila, recuperat aquest any (2013)

La transhumància, que té una llarga tradició, que té el seu orígen en les migracions d'animals salvatges, és el trasllat estacional dels ramats a la recerca de les pastures allà on n'hi hagi segons l'època de l'any: pastures d'estiu o agostejadors (a muntanya) i pastures d'hivern (a la plana).

El camí ramader del Lluçanès, junt amb la carrerada lleidetana dels Pallars i l'empordanesa de Marina, és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. L’eix central del camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, amb ramals des del Garraf, Vallès i Osona, fins les zones de pastura de l’alta muntanya.


El ramat a Santa Maria de les Llosses (2013)

L’iniciativa Camí ramader del Lluçanès al Ripollès vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, ja que a la seva capacitat de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, cal sumar-hi la necessitat de donar suport a un sector, que pateix la crisi del món pagès, d'una manera molt especial.

El proper dimecres, el dia 19 de juny, un ramat propietat d’un pastor d’Igualada, Antoni Miranda, que hiverna a Orís, també farà el camí ramader, passant la nit al Pujol de Llentes. Miranda farà aquest estiu de majoral de la jaça de Roc Blanc, a La Molina. Estem en una inflexió positiva en una línia de d'utilizació dels camins ramaders?

Aquest any el camí entre Alpens i Pujol de Llentes s'ha fet seguint estrictament el camí ramader del Lluçanès, amb parades a llocs de returada tradicionals com Torrats (Alpens) i Collada del Forn (Les Llosses).

Durant el sopar al Pujol de Llentes s'ha fet un vetllada musical i ball, a càrrec d'Amadeu Rosell i amb la col·laboració d'Ernest Sitjes, de la Pobla de Lillet. Amadeu Rosell, amb acordió i guitarra, va preparar una petita selecció de cançons de pastors, que foren cantades pels assistents.

El ramat passant per Capdevila (Les Llosses).
Amadeu Rosell cantant amb els assistents les cançons de pastor. Vetllada al Pujol de Llentes (15 de juny de 2013).

Podeu demanar l'enviament del petit llibret amb les cançons de pastor que va seleccionar Amadeu Rosell demanant-ho a allagosteraf@gmail.com.

La celebració va deixar un bon regust de boca a tots els assistents, que varen gaudir d'una vetllada particular i diferent.

El ramat va passar la nit al Pujol de Llentes i el dia següent va continuar camí cap a Montgrony, cap les Viles Grosses, on estarà fins que el proper dia 23 de juny, faran camí cap al Pla d'Anyella.

El diumege, de bon matí, el ramat dels Picas Fajula va reiniciar el seu camí acompanyat d'un reduït nombre d'excursionistes.

El ramat amb la casa de Palomera al fons (16 de juny de 2013).

Va fer passar el ramat pel lloc tradicionals del camí ramader com les Agajudes, coll de Faig General, collades de Palomera.

Però poc abans del coll de l'Arç varem trobar trobar-se el camí obturat per treballs forestals recents. Cal responsabilitat de les empreses extractores i dels propietaris per tal que el camí ramader es mantingui obert i transitable.

Desprès del coll de l'Arç, de camí cap el coll de Merolla, tot passant pel coll del Boix, fou necessari fer alguns treballs de condicionament del camí, amb un petit xerrac. Per tal que el camí ramader es mantingui cal el treball de tots. Estem en un patrimoni de tots.

A l'hostal del Coll de Merolla els expedicionaris varen trobar-se, molt agradablement sorpresos, ja que hi havia una reunió d'experts en cervesa artesanal, que varen deixar-nos degustar els seus productes.

Tancant el ramat al costat de l'hostal de Coll de Merolla (16 de juny de 2013).

Es va fer d'una parada a l'hostal del coll de Merolla, on es va fer un àpat i el ramat va descansar una estona, En Cuca, un activista dels camins ramaders del Lluçanès va estar un moment amb nosaltres.

El ramat amb els acompanyants va passar pel costat de la casa de La Cot, el coll de l'Espluga, el pla de l'Espluga, el pujant de pedra d'Altafort, pla de la Bassa, fins arribar-se al pla de la Pera, a Gombrèn.

 El pujant de pedra d'Altafort, a Gombrèn, un lloc espectacular (16 de juny de 2013).

Passada la darrera pujada, ja èrem al pla de la Bassa i, continuació al pla de la Pera, a Montgrony.

Aquest any el camí va fer-se amb una durada molt més curta que l'any passat, on el ramat con coneixia el camí. A les 16:00 hores, el ramat ja era a les Viles Grosses, a Montgrony, al municipi de Gombrèn. La recuperació del camí ramader també suposa acostumar a les ovelles a fer-lo. Aquest any el guany de temps ha estat molt considerable i l'experiència, pels participants, extraordinària.

Uns dies el ramat passarà a Viles Grosses, abans d'iniciar el proper diumenge, dia 23 de juny de 2013, el seu camí cap al Pla d'Anyella, amb com mana la tradició, de "Sant Joan a Sant Miquel" passarà l'estiu.

L'activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, conjuntament amb l’Ajuntament de Ripoll, enmarcat com una actuació del Museu Etnogràfic. Es compta amb l'aportació econòmica del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona; amb la col·laboració d'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, així com del Consell Comarcal del Ripollès.

Incidències del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès

L'activitat del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 va trobar en la seva marxa dues incidències que mostren les dificultats i incompressions que encara avui pateixen els camins ramaders, fruït de l'abandonament que han anat patint aquests camins tradicionals.

Un propietari de Les Llosses va voler impedir l'estada durant unes poques hores del ramat a la zona de la collada del Forn.

Més endavant, en el tram entre el coll de Palomera i de l'Arç, treballs forestals havien deixat tot de restes arbòries en mig mateix del camí ramader, fent impossible el pas.

Son dues mostres de les dificultats de recuperació d'una activitat tradicional com és la transhumància i l'existència dels camins ramaders, que son per llei camins públics "inalienables, imprescriptibles i inembargables”.

Cal que tothom respecti els camins ramaders, ja que son uns elements bàsics del paisatge

Mostra de la descura dels treballs forestal fets al costat del Coll de l'Arç i d'alguna actuació preventiva abans del coll de Merolla.

El grup va netejar també alguns punts del camí ramader que des del coll de l'Arç  tot passant pel coll del Boix, s'arriba fins el coll de Merolla. Fou una actuació que va consistir en treure algun arbre caigut per causes naturals, treure alguna ginebra que invadia el camí i alguns arços.

La xarxa de camins ramaders, si continuem protegint-la, pot i segueix prestant un servei a la ramaderia, amb favorables repercussions per a l'aprofitament de recursos herbats infrautilitzats i per a la preservació de races autòctones.

Els camins ramaders són autèntics corredors biològics essencials per a la migració dels ramats, la distribució geogràfica i l'intercanvi genètic de moltes espècies silvestres.

Els camins ramaders poden ser un instrument turístic i són un element bàsic de l'ordenació de l'entorn mediambiental.
Definitivament, amb altes i baixes, els participants a l'activitat del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013, foren els següents:

Dia 15 de juny de 2013 (el primer cap de setmana)
Ramon Busquets
Llorenç Manso
Rosa Canal i Tubau
Josep Sagués
Antoni Llagostera Fernández
Joaquim Colomer
Concepció Cullell
Eudald Tubert i Puigcorbé
Pere Comas i Arenyes
Núria Tubert i Pons
Artur Masdeu Tarradellas
Joan Fondevila i Pujol
Joan Subirana i Pujol
Martí Vall
Joan Masnou

Sopar al Pujol de Llentes (15 de juny) hi assistiren, a més dels anteriorment mencionats:
Pilar Sala i Terradas
Florenci Crivillé
Montserrat Mir
Teresa Rifà i Camps
Jordi Munell
Montserrat Castany i Pujol
Joan Teixidor i Palomeras
Amadeu Rosell Martí
Ernest Sitjes

Dia 16 juny de 2013 (el primer cap de setmana)
Ramon Busquets
Antoni Llagostera Fernández
Joaquim Colomer
Concepció Cullell
Artur Masdeu Tarradellas

Dia 23 de juny de 2012
Joaquim Colomer
Concepció Cullell
Pilar Sala i Terradas
Josep Sagués
Antoni Llagostera Fernández
Ana Comín
Carles Ignasi Gómez
Ramon Viladomat
Andreu Pérez
Eudald Teixidor