L'anada dels ramats de les parts baixes fins les zones de pastura estival a l'alta muntanya eren un fet tradicional per aquestes dates . "De Sant Joan a Sant Miquel" els ramats sojornaven a l'alta muntanya, en un cicle de vida marcat per la tradició. L'acostament dels ramats cap les zones de pastura estival era progressiva i escalonada.
El ramat creuant la carretera a Alpens (2013)
El ramats dels germans Carles i Jordi Picas Fajula, que passa l'hivern a la plana del Lluçanès. va començar el passat dissabte la seva aproximació cap el seu lloc d'estada estival, al pla d'Anyella.
El Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb la col·laboració de diferents entitats, va organitzar aquest anys, en una segona edició, l'acompanyament del ramat entre Alpens i el pla de Pera, a Gombrèn, que fou seguit per una quinzena de persones.
El camí entre Alpens i Montgrony, passant per Les Llosses i Gombrèn, .es va fer en dues etapes, passant nit al Pujol de Llentes, una masia recuperada per Josep Sagués, un dels punts de returada i tria situat a Les Llosses, a l'antic municipi de Viladonja.
El ramat passant pel camí fondo del Pla de Capdevila, recuperat aquest any (2013)
La transhumància, que té una llarga tradició, que té el seu orígen en les migracions d'animals salvatges, és el trasllat estacional dels ramats a la recerca de les pastures allà on n'hi hagi segons l'època de l'any: pastures d'estiu o agostejadors (a muntanya) i pastures d'hivern (a la plana).
El ramat a Santa Maria de les Llosses (2013)
L’iniciativa Camí ramader del Lluçanès al Ripollès vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, ja que a la seva capacitat de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, cal sumar-hi la necessitat de donar suport a un sector, que pateix la crisi del món pagès, d'una manera molt especial.
El proper dimecres, el dia 19 de juny, un ramat propietat d’un pastor d’Igualada, Antoni Miranda, que hiverna a Orís, també farà el camí ramader, passant la nit al Pujol de Llentes. Miranda farà aquest estiu de majoral de la jaça de Roc Blanc, a La Molina. Estem en una inflexió positiva en una línia de d'utilizació dels camins ramaders?
Durant el sopar al Pujol de Llentes s'ha fet un vetllada musical i ball, a càrrec d'Amadeu Rosell i amb la col·laboració d'Ernest Sitjes, de la Pobla de Lillet. Amadeu Rosell, amb acordió i guitarra, va preparar una petita selecció de cançons de pastors, que foren cantades pels assistents.
El ramat passant per Capdevila (Les Llosses).
Amadeu Rosell cantant amb els assistents les cançons de pastor. Vetllada al Pujol de Llentes (15 de juny de 2013).
Podeu demanar l'enviament del petit llibret amb les cançons de pastor que va seleccionar Amadeu Rosell demanant-ho a allagosteraf@gmail.com.
La celebració va deixar un bon regust de boca a tots els assistents, que varen gaudir d'una vetllada particular i diferent.
El ramat va passar la nit al Pujol de Llentes i el dia següent va continuar camí cap a Montgrony, cap les Viles Grosses, on estarà fins que el proper dia 23 de juny, faran camí cap al Pla d'Anyella.
El diumege, de bon matí, el ramat dels Picas Fajula va reiniciar el seu camí acompanyat d'un reduït nombre d'excursionistes.
El ramat amb la casa de Palomera al fons (16 de juny de 2013).
Va fer passar el ramat pel lloc tradicionals del camí ramader com les Agajudes, coll de Faig General, collades de Palomera.
Però poc abans del coll de l'Arç varem trobar trobar-se el camí obturat per treballs forestals recents. Cal responsabilitat de les empreses extractores i dels propietaris per tal que el camí ramader es mantingui obert i transitable.
Desprès del coll de l'Arç, de camí cap el coll de Merolla, tot passant pel coll del Boix, fou necessari fer alguns treballs de condicionament del camí, amb un petit xerrac. Per tal que el camí ramader es mantingui cal el treball de tots. Estem en un patrimoni de tots.
A l'hostal del Coll de Merolla els expedicionaris varen trobar-se, molt agradablement sorpresos, ja que hi havia una reunió d'experts en cervesa artesanal, que varen deixar-nos degustar els seus productes.
Es va fer d'una parada a l'hostal del coll de Merolla, on es va fer un àpat i el ramat va descansar una estona, En Cuca, un activista dels camins ramaders del Lluçanès va estar un moment amb nosaltres.
El ramat amb els acompanyants va passar pel costat de la casa de La Cot, el coll de l'Espluga, el pla de l'Espluga, el pujant de pedra d'Altafort, pla de la Bassa, fins arribar-se al pla de la Pera, a Gombrèn.
El pujant de pedra d'Altafort, a Gombrèn, un lloc espectacular (16 de juny de 2013).
Passada la darrera pujada, ja èrem al pla de la Bassa i, continuació al pla de la Pera, a Montgrony.
Aquest any el camí va fer-se amb una durada molt més curta que l'any passat, on el ramat con coneixia el camí. A les 16:00 hores, el ramat ja era a les Viles Grosses, a Montgrony, al municipi de Gombrèn. La recuperació del camí ramader també suposa acostumar a les ovelles a fer-lo. Aquest any el guany de temps ha estat molt considerable i l'experiència, pels participants, extraordinària.
Uns dies el ramat passarà a Viles Grosses, abans d'iniciar el proper diumenge, dia 23 de juny de 2013, el seu camí cap al Pla d'Anyella, amb com mana la tradició, de "Sant Joan a Sant Miquel" passarà l'estiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada