dijous, 30 d’octubre del 2014

Produccions videogràfiques sobre el Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

Aquest any ha estat molt prolífic en la producció de material videografic sobre l'activitat del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

Adjunto la direcció a Youtube de la sèrie de tres documentals sobre el Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 fet per Tomàs Mas Pascual.
 
https://www.youtube.com/watch?v=EKy_bMDKxqk
 
 

Però alhora, en la sèrie "Caminant per Catalunya" de TV del Ripollès, que s'emet per la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, és varen fer dos programes més:
Aquesta gent que va fer el vídeo es varen incorporar al camí ramader al Pujol de Llentes.

Si voleu veure el treball fet per TV del Ripollès heu de mirar els enllaços següents:



En total, doncs, cinc programes. Una prolífica producció i uns programes excel·lents.

dimecres, 25 de juny del 2014

Darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

El passat diumenge, dia 22 de juny de 2014, els ramats de la família Picas, mil dues centes ovelles i cabres, feren el darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014, acompanyats per familiars i els participants a l'activitat del Campus de Cultura Popular i de la Universitat Central de Catalunya de Vic.  

Ja fa vàries setmanes, el cap de setmana, dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig de 2014, trescentes ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars, varen fer els dos primers trams del camí ramader entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Montgrony. Aquest any el trasllat del ramat s’ha avançat algunes setmanes sobre  les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

Sols restava fer el darrer tram per instal·lar-se al Pla d'Anyella, que serà el seu lloc d'estada fins finals de setembre. I el camí escollit fou el de carena de les serres de Montgrony i de la Moixera, el tradicionalment camí ramader especialitzat per les ovelles.

Aquest any el camí es va fer amb quasi dues hores d’avançament sobre l’horari previst, malgrat que l'aparició d'un equip de TV3 (que necessitaven rodar amb total soletat) va ralentir la marxa, creant un ambient artificial.

A les 6:30 hores del matí els vint participants a l'activitat eren a l'aparcament previst a Ripoll. El transport contractat es va portar fins Can Camps (Montgrony, Gombrèn), a 1.355 m alt, el recorregut fins a les Viles Grosses (un quilòmetre i mig en línia recta), 1.455 m alt, fou fet sense cap problema especial. Pujarem cap la pleta de l'Avet, al Serrat Llis.

Un cop esmorzats, cap a les nou hores, començarem la pujada fins el coll de la Bona (1.890 m alt), passant per les Fontetes de Maians. Es tracta de la pujada més forta, de quasi cinc cents metres de desnivell. Alguns del participants varen pujar-se fins l’Emperadora (1.961 m alt) des d'on varen poder veure l'evolució del ramat sobre la catifa d'herba d'un color insusltantment verd.

El ramat va dirigir-se al coll del Remoló (1.869 m alt) i seguidament al pic de Pedra Picada (2.006 m alt), amb el seu senzill però explícit monument. El coll de Remoló era on tradicionalment s'ajuntaven els ramats provinents de Ribes i Ripoll, que també es dirigien al  pla d'Anyella. El coll del Remoló té una molt bonica panoràmica sobre els plans de nevà, una altra de les tradicionals zones de pastura del Ripollès.

El pas per Collet de les Fontetes de Castellar (1.876 m alt) fou fet amb molt diligència, per dirigir-nos sense aturar-nos cap el Serrat del Paravent de l’Amorriador de Bac (1.908 m alt), el coll de Costa Borda (1.879 m alt), Planes del Ginebrar (1.896 m alt), per coronar el pic de la Moixera (1.993 m alt). Estem en un lloc ple de cims de pastura i el verd és infinit.
Des d'aquesta punt es va el pas per la Coma de Migjorn, amb el seu cim (1.959 m alt), un dels indrets on veure evolucionar el ramat ofereix estampes i imatges més espectaculars. La Coma de Migjorn, pertany, en part a Castellar de n'Hug i forma part dels seus comunals.

Pleta Roja, 2.003 m alt
La Creueta, 2.006 m alt
Coll de la Creueta, 1.952 m alt.
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Total quilòmetres des de la sortida: 11,51 quilòmetres
Font Ferri, 1.775 m alt
Cabana del Clot de la Fou, 1.703 m alt

Pla d’Anyella, 1.762 m, alt

El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. L’eix central del camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, amb ramals des del Garraf, Vallès i Osona, fins les zones de pastura de l’alta muntanya ripollesa i cerdana.

Estem no sols davant un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, sinó d’una renovada activitat ramadera, molt important per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

Aquest reviscolament de l’activitat ramadera transhumant ha estat possible, sense cap dubte, per la capacitat engrescadora dels professionals ramaders, però alhora per la capacitat pedagògica de certes persones i entitats, i la col·laboració de associacions que han col·laborat en la millora del camí, en certs trams conflictius i perduts.

L'activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 (segona edició) forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, conjuntament amb la Universitat central de Catalunya de Vic i l’Ajuntament de Ripoll, emmarcat com una actuació del Museu Etnogràfic. Es compta amb la col·laboració de l'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, així com del Consell Comarcal del Ripollès.


dilluns, 16 de juny del 2014

Darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

El proper diumenge, dia 22 de juny de 2014, els ramats de la família Picas, d’unes mil ovelles i cabres, faran el darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014.

Fins el proper dimecres, dia 18 de juny de 2014 es possible tramitar la inscripció.

El primers trams del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014
Ja fa vàries setmanes, el cap de setmana dels dies 17 i 18 de maig de 2014, trescentes ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars, varen fer els dos primers trams del camí ramader entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Montgrony, acompanyats pels participants en l’activitat del Campus de Cultura Popular i l’activitat d’estiu organitzada per la Universitat Central de Catalunya de Vic.

Aquest any el trasllat del ramat s’ha avançat algunes setmanes sobre  les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

El matí del dissabte 17 de maig el ramat conduït per Joan i Jordi Picas va arribat a l’inici del carrer de Santa Eulàlia de Puig-oriol, un tros del camí ramader del Lluçanès, el camí central, que en el segle XVIII va anar aplegant cases i serveis. A un d’ells, l’hostal de Cal Penyora, els participants en l’activitat varen esmorzar en companyia de l’alcaldessa de Lluçà Eva Boixadé.

Aquest any el ramat, donada l’anticipació en les dades, en uns dies frescos, amb bons temps, va donar sempre mostres d’una velocitat en el desplaçament molt notable, amb poques i curtes parades.

El sopar del Pujol de Llentes, la gran celebració dels participants i col·laboradors, va aplegar més de quaranta persones (superant quasi l’aforament de confortabilitat del local), amb gran gaudi per part dels assistents d’un sopar amb carn de xai, del mateix ramat que es portava.

El diumenge, dia 18 de maig de 2014, a les 7:30 hores del matí, es feu la sortida del ramat des del Pujol de Llentes cap a Montgrony, seguint el camí ramader que passa pel coll de Faig General.

L’aparició des del coll de l’Espluga de l’alta muntanya ripollesa i berguedana, ens feia ja recórrer amb la mirada el recorregut del proper diumenge, dia 22 de juny de 2014, quan farem el camí ramader entre les Viles Grosses i el pla d’Anyella.

Aquest any el camí es va fer amb quasi dues hores d’avançament sobre l’horari previst.

L'activitat del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès
L’any 2012 el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, en una activitat de reafirmació dels camins ramaders, va restablir la tradició que estableix que en el període que va “de Sant Joan a Sant Miquel”, el bestiar visqui als parts de l’alta muntanya i que els animals facin el camí ramader de camí cap als llocs de pastura estival. Fins aleshores feia bastants anys que cap ramat feia sencer tot el camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès, alt Berguedà i Cerdanya. L’eix central del camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, amb ramals des del Garraf, Vallès i Osona, fins les zones de pastura de l’alta muntanya ripollesa i cerdana.

Estem no sols davant un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, sinó d’una renovada activitat ramadera, molt important per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

Aquest reviscolament de l’activitat ramadera transhumant ha estat possible, sense cap dubte, per la capacitat engrescadora dels professionals ramaders, però alhora per la capacitat pedagògica de certes persones i entitats, i la col·laboració de associacions que han col·laborat en la millora del camí, en certs trams conflictius i perduts.

Organització, patrocini i col·laboracions 
L'activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2013 (segona edició) forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, conjuntament amb la Universitat central de Catalunya de Vic i l’Ajuntament de Ripoll, emmarcat com una actuació del Museu Etnogràfic. Es compta amb la col·laboració de l'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, així com del Consell Comarcal del Ripollès.

Recorregut previst pel Diumenge, dia 22 de juny de 2014.-
6:30 hores:  Aparcament Can Guetes (Carrer Honorat Vilamanyà de Ripoll). Transport en microbús a Can Camps (Montgrony, Gombrèn). Recorregut fins a Viles Grosses (un quilòmetre i mig en línia recta)
20:00 hores (aproximadament): Recollida amb microbús dels caminants al Pla d’Anyella

Punts dels recorregut
Can Camps, 1.355 m alt
Viles Grosses, 1.455 m alt
Pla de la Pera
Maians, 1.469 m alt.
Fontetes de Maians
Coll de la Bona, 1.890 m alt
L’Emperadora, 1.961 m alt
Coll del Remoló, 1.869 m alt
Pedra Picada,2.006 m alt
Collet de les Fontetes de Castellar, 1.876 m alt
Serrat del Paravent de l’Amorriador de Bac, 1.908 m alt
Coll de Costa Borda, 1.879 m alt
Planes del Ginebrar, 1.896 m alt
La Moixera, 1.993 m alt
Cim de la Coma de Migjorn, 1.959 m alt
Pleta Roja, 2.003 m alt
La Creueta, 2.006 m alt
Coll de la Creueta, 1.952 m alt.
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Total quilòmetres des de la sortida: 11,51 quilòmetres
Font Ferri, 1.775 m alt
Cabana del Clot de la Fou, 1.703 m alt
Pleta actual del pla d'Anyella, 1.762 m alt

dimarts, 10 de juny del 2014

Diumenge, 22 de juny: Darrera jornada del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

El proper diumenge, dia 22 de juny, farem el darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014, que suposa arribar al pla d'Anyella.

Ja varem anunciar un petit canvi de dates, ja que en lloc del dissabte ho farem el diumenge, a petició de la família Picas.

Qui vulgui participar ens pot fer arribar la seva petició, per tal de tenir concretat transport i menjar. per una bona organització ens cal tenir clara la informació de persones participants

Si algú que ja estava apuntat i té alguna dificultat per assistir aquesta dia, pot indicar-ho i li serà reemborsat l'import.

El camí que farem serà des de Viles Grosses fins el Pla d'Anyella, passant per la carena, el camí més tradicional del bestiar de peu petit.


Dades sobre el recorregut
El camí ramader del Lluçanès entre Viles Grosses i Pla d’Anyella
Distància total aproximada: 15 quilòmetres
Llocs de pas
Can Camps, 1.355 m alt (aquí ens deixarà el transport que ens portarà des de Ripoll a primera hora del matí, encara a concretar)
Viles Grosses, 1.455 m alt
Fontetes de Maians, 1.729 m alt
Coll de la Bona, 1.890 m alt
L’Emperadora, 1.961 m alt
Coll del Remoló, 1.869 m alt
Pedra Picada,2.006 m alt
Collet de les Fontetes de Castellar, 1.876 m alt
Serrat del Paravent de l’Amorriadorde Bac, 1.908 m alt
Coll de Costa Borda, 1.879 m alt
Planes del Ginebrar, 1.881 m alt
La Moixera, 1.993 m alt
Cim de la Coma de Migjorn, 1.959 m alt
Pleta Roja, 2.003 m alt
La Creueta, 2.006 m alt
Coll de la Creueta, 1.952 m alt.
Possibilitat d’abandonar el grup (cal tenir previst transport)
Font Ferri, 1.770 m alt
Cabana de 1868, 1.704 m alt
Cabana de 1822, 1.725 m alt
Punt d’arribada: Pla d’Anyella, 1.753 m alt.
Trencant de la pista  al Pla d'Anyella amb la carretera de La Molina  a Castellar de n'Hug, 1.806 m alt (aquí ens recollirà el transport que ens portarà des de Ripoll a darrera hora de la tarda, encara a concretar).

dimarts, 20 de maig del 2014

Primers trams del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 (17 i 18 de maig)

Aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig de 2014, trescentes ovelles que hivernant a Sant Martí d’Albars, han fet els trams del camí ramader entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Montgrony, acompanyats pels participants en el Campus de Cultura Popular i l’activitat organitzada de la Universitat d’estiu de Vic.

El ramat passant per davant de l'hostal de Cal Penyora, a Santa Eulàlia de Puig-oriol (Foto Ramon Busquets).

Aquest any el trasllat del ramat s’ha avançat sobre les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

A les 8 del matí del dissabte 17 de maig el ramat conduït per Joan i Jordi Picas ha arribat a l’inici del carrer de Santa Eulàlia de Puig-oriol, un tros del camí ramader del Lluçanès, el camí central, que en el segle XVIII va anar aplegant cases i serveis. A un dels, l’hostal de Cal Penyora, els participants en l’activitat varen esmorzar en companyia de l’alcaldessa de Lluçà Eva Boixadé.

El camí entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpens fou fet pel ramat seguint l’antic camí ramader, solcat de grans i imponents masies (la Coma de Borrassers o la Vila d’Alpens), passant-se, en un gest significatiu, per davant de l’extraordinària i espectacular pallissa de la gram masia d’El Graellm ja al Alpens.

També aquest any el ramat ha passat pel collet del Vedellar, que en el anys passats s’obviava per apropar-se a Alpens, per realitzar diferents actes. Aquest any, en aquestes dates, a Alpens es celebrava alhora la tradicional trobada de forjadors.

Un cop passada la carretera del collet de Sant Agustí a Borredà, entre les cases de Cal Moreu i El Casó, es va arribar a Torrats, l’antiga casa lloc de returada.

En aquest lloc Maria Cinta Orra va tenir la gran amabilitat i cura d’indicar al ramat i participants la traça, ja gaire perduda del camí ramader, per darrera de la casa de Torrats. Parcialment netejat, l’espai fou travessat pel ramat en una novetat molt interessant que afegeix autenticitat al recorregut.

La pujada cap al coll d’El Soler o de les Bruixes va estar acompanyada per una lleugera parada en un clar a uns 1.100 m alt, prop del collet de l’Alarp.

El descens des del coll d’El Soler va veure’s negativament sorpresa per un tallada d’arbres al costat de l’antiga casa del Coll del Soler, on s’havia deixat desconsideradament les rames al mig del camí.

Aquest any el ramat, donada l’anticipació en les dades, en uns dies frescos, amb bons temps, va donar sempre mostres d’una velocitat en el desplaçament molt notable, amb poques i curtes parades.

El ramat va passar pel camí fondo del pla de Capdevila en direcció a Santa Maria de les Llosses. El pas per la gran casa pairal d’Capdevila va tornar a esdevenir una imatge emblemàtica de la recuperació del camí ramader.

Com ja és una mica tradicional, el dinar s’ha fet a la collada del Forn, amb gran animació i amb menjar molt a gust dels presents i participants.

Per cert, que els participants, en aquest lloc pogueren assistir al naixement d’un xai.

El xaiet nascut a la collada del Forn (Foto Ramon Busquets).

Un cop superada la costa del Forn s’arriba a un dels punts alts de recorregut, a uns 1.350 m alt, poc abans d’albirar ja la masia del Pujol de Llentes, que aquesta any mostrava un superb aspecte ja que s’ha tallat molt arbrat, per retornar la zona a la geografia i ocupació de bosc que tenia el 1956, segons queda demostrat en una foto aèria.

El sopar del Pujol de Llentes, la gran celebració dels participants i col·laboradors, va aplegar més de quaranta persones (superant l’aforament de confortabilitat del local), amb gran gaudi per part dels assistents d’un sopar d’amanida i carn de xai, del mateix ramat que es portava. Malauradament els músics de grup ripollès dels Randellaires, una de les peces fonamentals de la vetllada, no assistiren per problemes interns. Sort que Ernest Sitjes i Eva Boixadé (amb molta voluntat i enginy) varen suplir als absents.

El diumenge, dia 18 de maig de 2014, a les 7:30 hores del matí, es feu la sortida del ramat des del Pujol de Llentes cap a Montgrony, seguint el camí ramader que passa pel coll de Faig General.

Donades les bones condicions metereològiques (sol i fresqueta) es va fer una pujada molt ràpida fins el coll de Faig General i una ràpida baixada (quasi trotada) fins el coll de Palomera. S’estaven vulnerant tot el rècords que existien del recorregut.

A Palomera hi havia una presentació del amos de la finca. En el proper any es previst utilitzar una tram perdut del camí ramader que passa per davant de la casa de Palomera i que puja pel Solei de la Serra, amb estructures conservades.

El ramat passant per davant de la casa de Palomera (Foto Ramon Busquets).

En el camí entre la casa de Palomera i coll de l’Arç, els participants varen ajudar a netejar de branques una part de l’antic camí carreter, que havia estat inutilitzat l’any passat per una tallada d’arbres.

A partir de coll de l’Arç i fins el coll del Boix va poder-se gaudir de la neteja que alguns voluntaris havien fet unes setmanes abans, amb una millora molt notable, que deixava veure perfectament les estructures, traça i amplada del camí ramader.

Un cop superat el punt del Terrers, es va fer una esmorzar o dinar a l’hostal del coll de Merolla. Com es també quasi costum, va estar present Josep Salvans, Cuca, un dels gran reivindicadors dels camins ramaders.

Feta la menja, el ramat era a punt per pujar cap La Cot i el coll de l’Espluga, passant per la font de La Cot i el seu gran roure monumental, el monumental comptador i veient les inscripcions del paviment.

L’aparició des del coll de l’Espluga de l’alta muntanya ripollesa i berguedana, ens feia ja recórrer amb la mirada el recorregut del proper diumenge, dia 22 de juny de 2014, quan farem el camí ramader entre les Viles Grosses i el pla d’Anyella.
Es va travessar, amb una petita parada, el pla de l’Espluga, l’antic lloc de returada i tria. Anàvem quasi amb dues hores d’avançament sobre l’horari previst.

La pujada cap el congost que porta cap al pujant de pedra d’Altafort va suposar un darrer esforç pels participants i ramat, que es va fer, com fou durant aquests dos dies, a una marxa molt lleugera.

Des del Pla de la Bassa es va poder gaudir ja d’una mirada esplèndida del conjunt de La Covil, Costa Pubilla i Coma Armada i els colls de la Bona i del Remoló, separats per l’Emperadora.

 Tot baixant cap al pla de la Pera, novament tenim que assenyalar que una tallada recent d’arbres obstaculitzava el camí ramader, d’una manera especial agressiva pel pas del ramat. Costa tant deixar pas lliure i fer els treballs forestals correctament, deixant els espais ordenats i nets!

Arbres recent tallats obstaculitzant el camí (Foto Antoni Llagostera).

El ramat havia arribat al seu lloc de destí durant les properes setmanes, a les Viles Grosses. I els participants en l’activitat del Campus de Cultura Popular i de la Universitat d’estiu de Vic, es dirigiren cap a Montgrony, on mentre esperaven els sistema de transport previst, es begueren unes quantes cerveses i refrescs.

dilluns, 19 de maig del 2014

Novetat: Canvi de dia de la pujada al pla d'Anyella, diumenge 22 de juny de 2014

Hi ha un canvi en el dia del darrer tram del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014, que suposa arribar al pla d'Anyella. Serà el diumenge, dia 22 de juny, en lloc del dia anterior dissabte.

Aquest canvi de dia respon a una petició de la família Picas.

Qui vulgui participar ens pot fer arribar la seva petició, per tal de tenir concretat transport i menjar.

Si algú que ja estava apuntat i té alguna dificultat per assistir aquesta dia, pot indicar-ho i li serà reemborsat l'import.


diumenge, 11 de maig del 2014

Tot a punt per una nova edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

Tot a punt per una nova edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014.

Aquest any farem l'activitat del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès el dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig, i el dissabte, dia 21 de juny de 2014.

El motiu de separar tant els dos primers trams del camí (17 i 18 de maig) de l'arribada al pla d'Anyella (21 de juny) respon a la necessitat del ramat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a meitats de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se al pla d'Anyella.

Aquesta modificació i el fet que es faci el camí ramader en dies festius ha comportat que la capacitat d'acolliment del Pujol de Llentes pel sopar del dia 17 de maig, estigui totalment esgotada.

A més, el fet de fer el camí el dia 21 de juny, permetrà assistir a les revetlles de Sant Joan a tots els participants.

Aquest any el Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 s'iniciarà a Santa Eulàlia de Puig-oriol (una novetat per aquest any), cap a les 9:00 del matí del dissabte, dia 17 de maig. 
D'aquesta manera el trajecte s'allargarà uns sis quilòmetres.

L'esmorzar que sempre dona inici a la marca es farà a Cal Penyora, un antic i renombrat hostal que va instal·lar-se al peu del camí ramader, com ho fou tot el poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol el segle XVIII. Des del punt d'arrancada anirem fins Alpens i passant pel coll del Soler o de les Bruixes, pla de Capdevila (a les Llosses), collada del Forn, ens arribarem al Pujol de Llentes.

La nit del 17 al 18 de maig, es dormirà al Pujol de Llentes. Hi ha previst un recital de cançons tradicionals a càrrec d'una representació dels Randellaires,

El diumenge, dia 18 de maig, es farà el trajecte entre Pujol de Llentes i el pla de la Pera, a Montgrony,, passant pel colls de Faig General, Palomera, Arç, Merolla i pla de l'Espluga.

El diumenge, dia 21 de juny, es farà el camí entre Viles Grosses i pla d'Anyella, passant aquest any per la carena, colls de la Bona, del Remoló, de les Fontetes de Castellar i Creueta.

Aquest any s'ha determinat que els preu per assistent i dia sigui de 25€ per persona, amb el transport i el menjar inclòs.

Aquesta activitat forma part de les activitats d'estiu que organitza la Universitat de Vic i dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.
L'organització a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll i Museu Etnogràfic de Ripoll.
Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Lluçà, Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.

dissabte, 3 de maig del 2014

Podeu encara inscriure-vos al Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

Encara esteu a temps per inscriure-vos al Camí ramader del Lluçanès al Ripollès que es celebrarà els propers dies 17 i 18 de maig i 21 de juny de 2014.

Hi ha, poques, places disponibles. La capacitat d'acollida del Pujol de Llentes (on es sopa i dorm el dia 17-18 de maig) ens obliga a ofertar places limitades.

Aquest any el recorregut té la novetat d'iniciar-se a Santa Eulàlia de Puig-oriol, pel que s'afegeixen sis quilòmetres més la recorregut que fins avui era habitual, des d'Alpens.


Nou tram autèntic del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès: De Palomera al coll de l'Arç

El dissabte, dia 3 de maig de 2014, amb companyia dels amos de la casa de Palomera i de les Muntades, per on passa el camí ramader del Lluçanès en el tram entre els Pujol de Llentes i Montgrony, ens han mostrar un nou tram autèntic del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

Fins avui (i així es marcat amb les seves marques blaves per l'Associació de Camins Ramaders i ha estat el trajecte realitzat pel ramat de Joan Picas en les edicions de 2012 i 2013), el camí seguia l'actual pista forestal que s'arriba a la casa de Palomera des del coll de Merolla (passant per coll de l'Arç i amb ramal a les Muntades, a Aranyonet) fins uns camps a la solana de Palomera, per enllaçar amb un antic camí carreter que et porta per sobre de la posta actual fins coll de l'Arç.

El camí que ens han ensenyat els amos de les Muntades té una trajectòria diferent amb mateix resultat.

Una primera inspecció de la zona ens ha mostrar típiques estructures de camí ramader, amb mur de pedra per encaixonar els ramats i té un recorregut que millora molt l'actual traçat. Estàvem, sense cap dubte, sobre l'autèntic camí ramader, que per diferents circumstàncies, s'havia perdut.

Donada la necessitat d'acondicionar el camí en aquest tram, deixem per l'any proper la utilització d'aquest nou tros autèntic del camí ramader del Lluçanès.

Aquest tram del camí ramader era perfectament indicat en la guia Alpina Montgrony de 1971.


En la versió de 2002 del mateix plànol Alpina Montgrony, podem veure com aquest camí ramader deixa d'existir.

El track realitzat el 3 de maig ens mostra la trajectòria del camí, que haurem de recuperar.


En tot cas, estem davant una novetat que ajuda a millorar el recorregut, donant-li més autenticitat, valor de recuperació patrimonial.

Neteja d'una part important del tram del camí ramader entre les colls de l'Arç i de Merolla

El dissabte, dia 3 de maig de 2014, un petit grup de voluntaris ha anat a netejar el camí ramader del Lluçanès al Ripollès en el tram entre els coll de l'Arç i Merolla, al municipi de Gombrèn. Tant els propietaris de Palomera com de les Muntades ens han acompanyat en una part del reconeixement.

El camí ramader del Lluçanès ha estat possible recuperar-lo gràcies a la col·laboració del cosins Picas, que ens posen el ramat, però també per l'actuació d'una sèrie de gent (propietaris, ajuntaments i associacions) que han apostat per aquesta actuació d'una manera decidida i entusiasta.

En els trams d'Alpens i Les Llosses s'han  acondicionat en els darrers anys trams molt interessants:

- Des d'Alpens fins el coll del Soler o de les Bruixes.
- La pujada de la costa del Forn, a les Llosses.
- El camí en el seu pas per la propietat del Pujol de Llentes, recuperant l'antic traçat.

Aquest any hem volgut acondicionar el tram entre els coll de l'Arç i Merolla, a la zona de Gombrèn.

En aquest punt del camí ramader, deixant de costat la pista forestal, puja fins el coll del Boix i baixa per les Terralleres fins el coll de Merolla.

En aquest tram el camí ramader té una estructures que queden moltes vegades amagades per la creixent vegetació.

Una petita neteja, no total encara, ha posat de manifest l'amplada del camí i algunes d'aquestes estructures de pedra que refermen el caràcter d'un camí de gran valor patrimonial, arqueològic i etnogràfic.

Moltes gràcies als voluntaris!

dimecres, 9 d’abril del 2014

Novetat!: Santa Eulàlia de Puig-oriol, lloc de sortida d'aquest any 2014

Aquest any el Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 sortirà de Santa Eulàlia de Puig-oriol.

S'afegeixen uns sis quilòmetres més al recorregut que fins ara s'ha fet, encara que cal dir que el terreny és bastants pla,

Es tracta d'una col·laboració amb l'Ajuntament de Lluça i l'entitat SOLC, que tant ha treballat per la tradició transhumant.

En el cas de Santa Eulàlia de Puig-Oriol estem davant un nucli de població (el principal del municipi de Lluça) que té el seu origen en el camí ramader del Lluçanès. El nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-Oriol va ser bastit entre els segles XVIII i XIX als peu del camí ramader, que segueix la carena on es troba la població. El seu carrer major és el camí ramader.

El nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol es troba situat sobre la carena que separa la vall de la riera Gavarresa de la vall de la riera Lluçanès, al sud dels serrats del Tió i de Roviralta.

Puig-oriol és un topònim compost que segons Alcover i Moll prové del mot llatí podio i l’antropònim aureoli. En canvi  Moreu-Rey proposa l’origen d’Oriol en ORIC-GOL, d’arrel celta. En aquest cas el sentit del topònim seria “el puig de la gran font alta”.

En el cadastre de cases de l'any 1716 es citen únicament dues cases, a més de dues masies que es trobaven prop de l'actual emplaçament del nucli. En el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de l'any 1866 ja hi apareixen 59 cases habitades.

El fet que Santa Eulàlia de Puig-Oriol naixès i fos construït al voltant del camí ramader, ajuda a calibrar la potència econòmica de la ramaderia transhumant.
Descripció de les cases de Santa Eulàlia de Puig-oriol
Ens trobem amb un poble llarg i prim amb cases a banda i banda del carrer major, on trobem detalls molt interessants: a les cases més antigues podem veure llindes amb les dates gravades. La  majoria són del segle XVIII.
També podem veure com encara es conserven algunes anelles de ferro, enganxades al costat de les portes de les cases. Aquestes tenien la funció de lligar els animals. 
També trobem altres punts interessants, com per exemple el pou o el call.

Al carrer Major també i trobem dos dels edificis amb més importància del poble, es tracta de Cal Riba (situat a la Plaça) i Cal Estrada.

El nucli està format per cases de poble, estretes, de planta baixa, un pis i golfes amb teulades de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La majoria de les cases tenen els emmarcaments de les portes i finestres amb brancals i llindes de pedra treballada i amb dates i inscripcions. Les cases de Santa Eulàlia de Puig-oriol daten, en general, dels segles XVIII i XIX.

Es tracta d'un nucli de reduïdes dimensions format per un carrer principal que creua el nucli de sud a nord, el carrer Major, i diversos carrers petits al voltant que s'han afegit modernament, com el carrer Nou, el carrer Ponent, el carrer Rourets o el carrer pla de la Bassa.

La majoria de cases del carrer Major daten dels segles XVIII i XIX i les dels carrers del voltant, del segle XX.

Les cases estan bastides amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i consten en la major part dels casos amb els nivells de planta baixa, primer pis i golfes, amb la teulada de doble vessant amb aigües al carrer i a les façanes posteriors. El model que es repeteix a la majoria de cases és el de dues obertures per planta, amb un portal i una finestra a la planta baixa i dues finestres als dos nivells restants, essent les de les golfes de menors dimensions.

Iniciant el recorregut del carrer Major, on la majoria de cases conserven obertures emmarcades amb pedra bisellada i amb pedra treballada, i en el costat oest es troba el primer element d'interès en el número 1, ca la Tona, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i amb la data de 1784 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada.

En el número 3, es conserva una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb la data incompleta de 176- inscrita a la llinda.

En el número 7, després d'haver deixat enrere un petit carreró conegut com el Call hi ha una casa que conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data de 1807 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada.

En les cases dels números 12 i 13, conserven diverses obertures emmarcades amb pedra bisellada, entre les quals hi ha un portal amb la data de 1740 inscrita junt amb una creu intercalada en la primera i un portal amb la data de 1771 inscrita junt amb una creu intercalada a la segona .

Uns metres més enllà, en el números 17 i 18, hi ha dues cases que conserven diverses obertures emmarcades amb pedra bisellada, en la primera amb una finestra en la qual hi ha la inscripció "SAGIMON SALVANS" a la llinda i a la segona amb un portal amb la data de 1775 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada.

Al seu costat, en el número 19 es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i amb la data de 1806 inscrita a la llinda.

A la seva dreta, en el número 20 hi ha un portal emmarcat amb pedra bisellada, amb la data de 1784 junt amb una creu intercalada repicada de nou a la llinda.

A partir d'aquest punt el carrer es bifurca formant dos ramals a banda i banda de cal Penyora. Seguint pel costat oest es troben quatre cases consecutives que conserven portals emmarcats amb pedra bisellada i amb inscripcions: en el número 23 la data de 1787 amb una creu intercalada, en el número 24 la data de 1790 amb una creu i l'anagrama IHS intercalats, en el número 25 amb una data erosionada amb una creu intercalada i en el número 26 la data parcialment erosionada de 18-0 amb una creu intercalada. 

L’hostal de Cal Penyora
L’hostal de Cal Penyora, a Santa Eulàlia de Puig-oriol és un antic punt de returada i avituallament del camí ramader del Lluçanès.

Situat al peu de l’antic camí ramader que passa per l’actual carrer major de Santa Eulàlia de Puig-oriol, Cal Penyora existeix des de fa probablement tres cents anys.

Adaptat als nous temps però amb l’ànima de tota la vida, a la seva cuina s’hi cou la tìpica cuina catalana de l'interior, l’aviram, el senglar i la vedella. També llegums: Bons cigrons amb cansalada, patates amb peloia, embotits de la comarca, amanides de l’hort, xai del Lluçanès, pa del Sendo de Sant Boi i elaborades postres casolanes, com el flam de formatge.

Més cases del carrer Major
Iniciant la baixada pel costat est del carrer, pel ramal del carrer que hi ha a l'est de cal Penyora es troba cal Moliner, una casa de grans dimensions amb la façana orientada al sud que conté tres obertures amb inscripció, tot i que molt erosionades, del segle XIX a les finestres de la façana oest i del segle XVIII en el portal principal de la casa, emmarcat amb pedra bisellada. Al sud de la casa s'estén la plaça Major, al límit de la qual es troba cal Calcinaire, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1754 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada i una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb un nom inscrit, el cognom del qual és Salvans.

Després d'aquesta casa hi ha la bifurcació del carrer Rourets i just després ca l'Estrada, una casa amb la façana principal orientada al sud i un pati tancat just davant. En la façana oest de l'edifici es conserven dos portals d'arc deprimit convex i un balcó al primer pis amb una inscripció erosionada. Adossat al costat del mur que tanca el pati de la casa hi ha un pou. 

Unes cases més enllà, en el número 53 es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data incompleta de 18?inscrita a la llinda. 

En el número 56 es conserva una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb una inscripció erosionada amb el nom d'Adjutori i una data del segle XVIII inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada. 

Uns metres més a la dreta, en els números 62, 63 i 64 es troben tres cases amb inscripcions a les obertures. En el primer cas és un portal emmarcat amb pedra motllurada amb la data de 1724 inscrita amb una creu intercalada, en el segon és una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb la data de 1784 inscrita junt amb una creu intercalada i en el tercer, és un portal d'arc deprimit convex amb la data de 1750 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada. 

Les tres últimes cases del carrer per aquest costat, en els números 67, 68 i 69, també contenen obertures emmarcades amb pedra bisellada amb dates gravades, en els tres casos amb creu intercalada. 

En el número 67 es tracta de la data de 1746, en el número 68 és la de 1754 i en el número 69 la de 1776. També al carrer Major i amb façana al sud es troba, a l'extrem nord, cal Penyora, on es conserven dos portals d'arc rebaixat emmarcats amb pedra treballada, un dels quals amb la data de 1745 inscrita. Darrera cal Penyora, amb façana a la carretera BV-4341 hi ha cal Oceller, on hi ha la data de 1713 en ferro forjat en un portal, data que es trobava en un antic portal de la casa, avui inexistent.

Al nord d'aquesta casa i seguint la carretera BV-4341 es troben diverses cases a peu de carretera i al costat oest. Entre aquestes destaca una finestra emmarcada amb pedra bisellada amb la data de 1760 inscrita junt amb una creu intercalada a cal Serafí i un portal emmarcat amb pedra treballada i amb una inscripció erosionada a la llinda on s'observa una creu a cal Sabater.

Els altres tres edificis anteriors al segle XX que es conserven al nucli són la rectoria, cal Panderni i l'Atalaia. La rectoria, adossada al sud de l'església, conserva un portal emmarcat amb pedra treballada amb la data de 1881 inscrita. Les altres dues cases, una ubicada al nord-oest del nucli i l'altra al sud-oest, conserven diverses obertures emmarcades amb pedra treballada. També és destacable l'era de dalt, una antiga era d'ús públic ubicada a l'extrem nord-est del nucli. Es tracta d'una esplanada rocosa parcialment delimitada amb blocs de pedra treballada on antigament es bastien els pallers. Actualment l'era s'utilitza per a una representació de caire teatral feta per un grup del poble cada festa major d'estiu.

divendres, 14 de febrer del 2014

Dates Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014


Ja s'han determinat les dates de la celebració de la tercera edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014.

Aquest any farem el camí ramader del Lluçanès al Ripollès el dissabte i diumenge, dies 17 i 18 de maig, i el dissabte, dia 21 de juny de 2014.

Òbviament les dates estan subjectes a les situacions metereològiques que es presentin i als condicionants sanitàris de les ovelles.

Places limitades!
Podeu fer la inscripció: info@cecripolles.org i allagosteraf@gmail.com.

El motiu de separar tant els dos primers trams del camí de l'arribada al pla d'Anyella respon a la necessitat del ramat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a meitats de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se al pla d'Anyella.

Aquesta modificació i el fet que es faci el camí ramader en dies festius, permetrà segurament una major afluència de participants, encara que es continua tenint que ajustar els participants al nombre de persones que pugui acollir el Pujol de Llentes la nit del dissabte a diumenge, dies 17 i 18 de maig de 2014 (aproximadament unes trentena de persones).

A més, el fet de fer el camí el dia 21 de juny, permetrà assistir a les revetlles de Sant Joan a tots els participants.

El Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 s'iniciarà a Santa Eulàlia de Puig-oriol (una novetat per aquest any), cap a les 10-11 del matí del dissabte, dia 17 de maig. es passarà pel coll del Soler o de les Bruixes, pla de Capdevila (a les Llosses), collada del Forn i final al Pujol de Llentes.

La nit del 17 al 18 de maig, es dormirà al Pujol de Llentes. Hi ha previst un recital de cançons tradicionals a càrrec d'una representació dels Randellaires,

El diumenge, dia 18 de maig, es farà el trajecte entre Pujol de Llentes i el pla de la Pera, a Montgrony,, passant pel colls de Faig General, Palomera, Arç, Merolla i pla de l'Espluga.

El diumenge, dia 21 de juny, es farà el camí entre Viles Grosses i pla d'Anyella, passant aquest any per la carena, colls de la Bona, del Remoló, de les Fontetes de Castellar i Creueta.

Aquest any s'ha determinat que els preu per assistent i dia sigui de 30€ per persona, amb el transport i el menjar inclòs.

Aquesta activitat forma part de les que organitza la Universitat de Vic i dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Inscripcions al Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

Inscripcions al Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014

L'ingrès (25 € per persona i dia) pot fer-se al compte del
Centre d'Estudis Comarcal del Ripollès al Banc de Sabadell 0081-0152-48-0001161917.

Pastors
Joan Picas Vilalta
Jordi Picas Fajula
Joan Fajula
Carme Picas Sadurní
Eulàlia Picas Fajula

Dissabtes i diumenge, 17 i 18 de maig de 2014
Antoni Llagostera Fernández
Jordi Garriga
Albert Zanini
Jaume Puig
Jordi Navarro
Ramon Busquets
Pilar Guàrdia
Josep Fàbregas Aymerich
Jordi Planadecursach
Pere Comas i Arenyes
Joaquim Colomer
Concepció Cullell
Eva Boixadé (fins a Alpens)
Eudald Tubert
Núria Tubert
Martí Vall
Andreu Pérez (fins coll del Forn)
Pere Chueca (fins coll del Forn)
Manolo Quero (fins coll del Forn)
Joan Montes (fins coll del Forn)
Eudald Teixidor (fins coll del Forn)
Josep Miquel Guash (fins coll del Forn)

Sopar del Pujol de Llentes (17 de maig de 2014)
Cal ser convidat
Josep Sagués i Matas
Pilar Sala i Terradas
Antoni Llagostera Fernández
Jordi Garriga
Albert Zanini
Jaume Puig
Jordi Navarro
Ramon Busquets
Pilar Guàrdia
Josep Fàbregas Aymerich
Jordi Planadecursach
Pere Comas i Arenyes
Joaquim Colomer
Concepció Cullell
Montserrat Mir Cruells
Susanna Mir Cruells
Ernest Sitges i Camps
Eudald Tubert
Núria Tubert
Aleix Farré                      
Roger Farré                      
Joel Camino                     
Jessy Montañés                
Pere Colomer                  
Quim Ribé                         
Pere Munell                    
Jordi Munell
Florenci Crivillé                     
Martí Vall
Eva Boixadé
Josep Planasdembosch
Josep Tarull
Tomàs Mar

Diumenge, 18 de maig de 2014
Antoni Llagostera Fernández
Jordi Garriga
Albert Zanini
Jaume Puig
Jordi Navarro
Ramon Busquets
Pilar Guàrdia
Pere Coma
Albert Roig i Deulofeu
i senyora (des de coll de Merolla)
Josep Tarull
Tomàs Mar
Josep Salvans, Cuca (dinar a coll de Merolla).

Diumenge, 22 de juny de 2014
Antoni Llagostera Fernández
Jordi Garriga
Jaume Puig
Toni Jutglar
Alex Porta Tallant
Núria Batllem
Cristina Najar
Pere Ferrer
Montse Prat
Josep Fàbregas Aymerich
Joaquim Colomer
Concepció Cullell
Albert Vaca
Tomás Mas
Josep Boixaders
Josep Turull
Andreu Pérez
Esperança
Laura Pérez
Josep Sau
Angelina Fernandez
Eudald Teixidor