dimecres, 24 de juny del 2015

El bestiar gros i petit ja està estiuejant a les muntanyes del Ripollès

El bestiar gros i petit ja està estiuejant a les muntanyes del Ripollès. Tant a la vall de Ribes com de Camprodon la tradicional pujada del bestiar al lloc s'estiueig a l'alta muntanya ripollesa s'ha fet de nou realitat.

Darrera etapa del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015
El passat diumenge, dia 21 de juny de 2015, el ramat de Joan Picas, de mil ovelles i cent cabres, va fer el recorregut entre cal Magnet (veïnat de Pruners, a Campdevànol) fins el Pla d'Anyella.

A coll de Cal Ros de Castellar de n'Hug va ajuntar-se a aquest un segon ramat, de dos cents caps, de la Pobla de Lillet.

Era el darrera etapa del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015, una activitat que porta quatre anys de vida i que ha permès mantenir els camins ramaders que venen del sud.
El ramat que puja cap al Pla d'Anyella, passant per la Font del Boix (Castellar de n'Hug).
Pas sense incidents pel ramal nord del camí ramader de l’Empordà
Però aquest any, nous aconteixements han enriquit la pràctica ancestral de pujar el bestiar a les pastures d'alta muntanya.

177 vaques i 90 vedells varen passar el passat divendres, dia 5 de juny de 2015, pel ramal nord del camí de Marina o de l’Empordà, passant per darrera del pic del Comanegre (1557m alt), per territori del municipi francès de La Menera (en francès Lamanère), el poble del Vallespir, el més meridional de la França continental.

L’any passat el pas del ramat per aquesta indret va estar rodejat d’incidents provocats per un propietari que va intentar impedir el pas i va envestir les vaques amb un tot terreny. Aquest any, sense incidents i amb la col·laboració de les autoritats franceses i dels veïns de La Menera, s'ha fet el pas sense cap incidència remcarcable.
La vacada travessant el coll de Malrem, entre La Menera i Rocabruna.
Aquest any, però, el pas del ramat pel municipi francès, que es va realitzat amb la col·laboració de l’equip municipal La Menera i amb la presència de membres de la Gendarmeria francesa, fou possible per una gestió combinada de l’alcalde de Camprodon Esteve Pujol i dels serveis veterinaris catalans i francesos.

El ramal nord del camí ramader de Marina o de l’Empordà és un tram especialitzat pels animals de pota grossa. Passa per darrera del Comanegre, entre els colls de les Falgueres (1.189 m alt)) i de Malrem (1.135 m alt), situats en els municipi d’Albanyà (Alt Empordà) i Rocabruna (municipi de Camprodon, Ripollès).

El trajecte per territori francès té una llargada d’uns 11 quilòmetres.

Estem davant la pervivència de antics camins, anteriors al Tractat del Pirineus (1659) i que es contemplen en els tractats de Baiona de delimitació de la frontera entre Andorra i el Mediterrani, acordats el 1866 i 1868.

Aquests acords internacional del segle XIX diuen concretament que “...las sinuosidades y extremada escabrosidad del Pirineo, obligan á varios fronterizos, ya españoles, ya franceses, para trasladarse de un punto á otro de su propio país, á valerse de algunos trozos de camino que atraviesan por territorio extranjero, por lo que continuarán gozando unos y otros de la franquicia necesaria para su libre circulación por estos pasos; pero con expresa condición de no abandonar el camino y de quedar éste absolutamente prohibido para el servicio de los agentes extranjeros de la fuerza pública. Dichos pasos son:
… 2° Para españoles y franceses, la senda que del Puig ó Roca Colon, punto común de los tres términos municipales de Set Casas, Mantet y Prats de Molló, va al Pla de la Muga, siguiendo las sinuosidades de la Cresta y pasa alternativamente de un país á otro”.


El ramat, que va format una llarga i espectacular corrua, era propietat de diferents ramaders de la vall de Camprodon i Ogassa, especialment de l’explotació ramadera de La Moixa, de Llanars, que tenen una propietat a Avinyonet de Puigventós, a l’Alt Empordà.

Aquest pas del ramal nord del camí de Marina o de l’Empordà (del que hi ha notícies que feien els ramaders del Mas Girbau de Feitús i de la Cristina de Baix de Tregurà) per territori avui francès, feia alguns anys que havia estat abandonat per circular entre l’Alt Empordà i vall de Camprodon (Ripollès), però l’empenta de joves ramaders ha aconseguit que pugui tornar a ser transitat, amb la col·laboració de la majoria de veïns del municipi de La Menera.

dilluns, 1 de juny del 2015

Primera part de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Els passats divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig de 2015, es va recórrer la primera part de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015, des de Sant Martí d'Albars fins el pla de la Pera, a Montgrony.

El ramat dels Picas (de més de quatre-cents caps de bestiar) va sortir del seu lloc d'hivernada, a Sant Martí d'Albars, per arribar a enllaçar amb el camí ramader central del Lluçanès, al costat de la casa d'Almató (Sant Martí d'Albars).

Jordi Picas i el seu ramat passant per Santa Eulàlia de Puig-Oriol, amb els acordionistes.
La festa de Santa Eulàlia de Puig-oriol
L'arribada a Santa Eulàlia de Puig-oriol va ser especialment emotiva.

Un grup d'acordionistes diatònics ens esperava a l'entrada i ens va acompanyar fins el lloc d'aturada del ramat, a l'era, al costat de l'hostal de Cal Penyora.

Davant de Cal Penyora un grup de petits escolars varen veure passar el ramat i varen tenir l'oportunitat d'escoltar les explicacions de Josep Salvans "Cuca", un dels històrics i reivindicatius pastors del Lluçanès.

L'esmorzar de Cal Penyora, amenitzat pel grup d'acordionistes, va estar a l'alçada de la fama del hostal, amb una truita de ceba d'extraordinària factura.

Les dificultats del camí
El trajecte entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpens, donada l'elevada temperatura que va haver-hi aquell dia (30º C), es va fer-se amb una marxa molt lenta, amb el ramat necessitat d'aigua i de repòs. A Torrats, tradicional lloc de returada al costat d'Alpens, el ramat va necessitar un bon repòs, fins ben entrada la tarda, quan la temperatura va baixar una mica.

I en aquest punt, a l'alçada del mas del Soler (municipi d'Alpens) va saltar una sorpresa: El camí ramader era completament obturat per una tallada d'arbres feta el mateix dia, amb tots els troncs i el ramatge en mig del camí. Molt segurament, desconeixement.

El ramat va haver de fer un camí alternatiu, totalment nou (una pista oberta per desemboscar) i amb dificultats per enllaçar amb el coll de les Bruixes o d'El Soler, per decantar-se cap a la vall de les Llosses.

Per totes aquestes dificultats, un recorregut que podia haver acabat a mitja tarda, va finalitzar a les nou dels vespre.

A Capdevila.
El segon dia
El segon dia va començar amb molt bons auguris, amb una marxa molt ràpida, des del pla de Capdevila (Les Llosses) cap al coll del Forn i costa del Forn, la primera dificultat del dia.

A la costa del Forn varem trobar una operació de desemboscar, de feia ja alguns mesos, que havia deixat brancatge al mig del camí i obert canals de ròssec.

Al migdia estàvem al Pujol de Llentes, que desprès de les operacions d'obertura de clarianes en els antics camps, presenta un aspecte majestuós i impactant.

L'acollida del propietari del Pujol de Llentes fou magnífica, com sempre ha estat. El dinar a l'eixida fou agradable i plaent.

A mitja tarda varem començar l'ascens per la carena de les Ajagudes cap el coll de Faig General. Arribats a dalt, un dels passos més tradicional i de nomenada del camí ramader, la pluja va acompanyar-nos fins a Palomera.

L'acollida a Palomera fou al nivell de les circumstàncies, amb un foc que va ajudar a  assecar  tot el mullat de sabates i vestits.

El sopar, malgrat les dificultats que presenta fer a la brasa les costelles i carn de xai (provinent de la carniceria de Ribes de Freser que té producte del ramat dels Picas) a l'eixida, va resultat un excel·lent primera part d'un recital absolutament memorable del històric grup d'havaneres Cavall Bernat, fundat per Ortega Monasterio fa ara 50 anys.

Quique Roca, de Cavall Bernat, en ple recital.
Que hi feia un grup d'havaneres al prepirineu ripollès? Doncs, molt senzill: Un dels actuals membres del grup (Quique Roca), que és de La Garriga, havia estat a les colònies a Palomera, durant molt anys, .

I sabeu que una cançó tan tradicional com "L'Empordà" (de Joan Maragall i Enric Morera) té un estrofa que comença dient:

"A dalt de la muntanya hi ha un pastor..."

La nit a Palomera, on va continuar plovent una bona part de la nit, fou feta en unes condicions molt acceptables, amb lliteres i bon acolliment.

Tercer dia
El tercer dia, acompanyats per Josep Maria Muntades (que fou qui ens indicà el recorregut), varem inaugurar el tram del camí ramader reobert feia unes setmanes entre Palomera i el coll de l'Arç.

El ramat va anar molt lleuger passant per el coll del Boix, de Merolla i coll del Pla de l'Espluga.

El grup de gent que seguia el recorregut va gaudir (donada la marxa accelerada del ramat), més tranquil·lament, de la font del Roure i el seu arbre monumental, La Cot i el seu mirador, el comptador de La Cot i dels gravats del pujant, fins el coll del Pla de l'Espluga, on pogueren fer una primera ullada a la serra de Montgrony, des del Pla de Pujalts fins el Tossal de Rus.

El ramat d'ovelles ens va esperar al pla de l'Espluga i ja tots junts varem començar a fer la darrera pujada del dia, cap a Altafort i el seu espectacular pujant de pedra, fins arribar al pla de la Bassa, a Montgrony (Gombrèn).

Sense gaire contratemps varem arribar al pla de la Pera, on varem poder gaudir d'un refrigeri i menjar, abans de dirigir-nos cap el trencant de Can Camps, a la carretera que va a Montgrony, on ens esperava el microbus que ens havia de portar a Ripoll.

Però el temps canviant va fer-nos una nova mala passada, amb un ruixat i pedregada, que va produir una nova remullada.

Dades de la primera part del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015
Quilometratge recorregut en tres dies: 44:96 quilòmetres
Ascenció acumulada: 1.950 metres.

Per etapes:
Dia 29 de maig de 2015:
Sant Martí d’Albars (El Prat)-Pla de Capdevila (Les Llosses).
Hora sortida: 8:15 hores
Hora arribada: 19:56 hores
Duració: 11:41 hores
Temps parat: 6:21 hores
Temps en moviment: 5:19 hores
Distància amb altures: 20:69 quilòmetres
Altitud sortida: 605 m alt
Altitud arribada: 973 m alt
Altitud mínima: 588 m alt
Altitud màxima: 1.156 m alt
Ascenció acumulada: 636 metres

Quan portàvem 4:7 quilòmetres, a les 9:56 hores, a una altitud de 702 m alt, varen enllaçar i agafar el camí ramader central del Lluçanès, una mica abans de la casa de l’Almató (Sant Martí d’Albars).

Dia 30 de maig de 2015:
Pla de Capdevila (Les Llosses)-Pujol de Llentes (Les Llosses).
Hora sortida: 8:29 hores
Hora arribada: 12:35 hores
Duració: 4:06 hores
Temps parat: 1:55 hores
Temps en moviment: 2:10 hores
Distància amb altures: 7:167 quilòmetres
Altitud sortida: 985 m alt
Altitud arribada: 1.156 m alt
Altitud mínima: 985 m alt
Altitud màxima: 1.342 m alt
Ascenció acumulada: 467 metres

Pujol de Llentes (Les Llosses)- Palomera (veïnat d’Aranyonet, Gomnbrèn).
Hora sortida: 17:13 hores
Hora arribada: 20:12 hores
Duració: 2:58 hores
Temps parat: 0:49 hores
Temps en moviment: 2:09 hores
Distància amb altures: 7:303 quilòmetres
Altitud sortida: 1.136 m alt
Altitud arribada: 1.202 m alt
Altitud mínima: 1.133 m alt
Altitud màxima: 1.381 m alt
Ascenció acumulada: 273 metres

Dia 30 de maig de 2015:
Palomera (veïnat d’Aranyonet, Gombrèn)-Trencant de Camps (Montgrony, Gombrèn).
Hora sortida: 8:25 hores
Hora arribada: 13:27 hores
Duració: 5:02 hores
Temps parat: 2:09 hores
Temps en moviment: 2:52 hores
Distància amb altures: 9:8 quilòmetres
Altitud sortida: 1.170 m alt
Altitud arribada: 1.355 m alt
Altitud mínima: 1.087 m alt
Altitud màxima: 1.447 m alt
Ascenció acumulada: 581 metres

Varem arribar al Pla de la Pera (Montgrony, Gombrèn) a les 11:59 hores, a una altitud de 1.401 metres, en el quilòmetre 8:456 de l’excursió, on varem deixar el ramat, que sojornarà a les Viles Grosses.


El ramat al pujant de pedra d'Altafort (Gombrèn)

dissabte, 30 de maig del 2015

Els camins ramaders i de transhumància a NaturaLocal

El 29 de maig de 2015, la web especialitzada NaturaLocal va dedicar un espai als camins ramaders i de transhumància, amb imatges de l'activitat Camí ramader del Lluçanès al Ripollès.

Podeu llegir-ho a NaturaLocal.


diumenge, 17 de maig del 2015

Reobertura del tram del camí ramader entre Palomera i pla de Fener

El dissabte 16 de maig de 2015 un grup de voluntaris (Joaquim, Josep, Eudald, Ramon, Albert i Antoni) varen reobrir el tram del camí ramader entre la casa de Palomera i el pla de Fener, al municipi de Gombrèn.

Aquest tros del camí ramader del Lluçanès al Ripollès era en greu risc de desaparició, ja que fins ara s'utilitzava com a part del camí ramader la pista que porta des del coll de l'Arç a la casa de Palomera.

El record dels amos de les Muntades, del veïnat d'Aranyonet, va fer que l'any passat es fes una primera aproximació a la zona i que aquest any s'hagi fet el treball de neteja de l'espai, on l'arbrat (especialment el boix) que en algun tros s'havia ja menjat totalment la traça del camí ramader.

La neteja de tots l'arbrat de la zona ha permès deixar al descobert una impactant filera de pedra, que encinta el camí ramader, en una pujant de pedra especialment espectacular.

El treball realitzat, que caldrà completar en futures actuacions, permet ara deixar clara la trajectòria del camí fins a pla Fener, en una tram del camí on es mostren moltes de les característiques del camins ramaders: L'encintat del camí per una paret de pedra i trams pedregosos tant característics i apreciats per les ovelles del ramat.

En l'actuació de neteja s'ha comptat amb la col·laboració de l'ADF Catllar-Montgrony, dels propietaris de Palomera, dels propietaris de les Muntades i de diferents voluntaris.

En la propera edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015 ja s'utilitzarà aquest reobert tram del camí ramader, que d'aquesta manera va refermant la seva recerca de l`autenticitat i de manteniment d'un patrimoni en risc de desaparació.

dissabte, 2 de maig del 2015

Tot a punt pel Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Tot ja es a punt per celebrar la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015 el divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig, i el diumenge 21 de juny.

Aquest any, com ja varem anunciar, hi ha novetats en el recorregut, durada del camí ramader i llocs d'estada. El recorregut és més llarg i es fa amb un dia més. Sortirem d'un punt del profund Lluçanès, de Sant Martí d'Albars, el divendres pel matí, i arribàrem a Montgrony el diumenge, al migdia o primera hora de la tarda.

El tradicional sopar del dissabte serà a Palomera, una casa del veïnat d'Aranyonet, a Gombrèn.

Òbviament les dates estan subjectes a les situacions climatològiques que es presentin i als condicionants sanitàris de les ovelles.

Com sempre, places limitades!

Podeu fer la inscripció: info@ceripolles.org i allagosteraf@gmail.com

Podeu consultar la llista de persones que ja han confirmat la seva assistència.

El motiu de separar els primers trams del camí de l'arribada al pla d'Anyella respon a la necessitat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. La sequera, doncs, pot provocar canvis en les dates de pujada del ramata.

El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a finals de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se a les zones de pastura de l'alt Pirineu, al pla d'Anyella.

La modificació en els recorreguts i en els punt de termini de les etapes diàries respon la voluntat de celebrar el sopar del dissabte a la casa de Palomera, una important casa dins del camí ramader, amb dret de returada.

Aquest any, pel fet que es pernocta a Palomera, una casa especialment acondicionada, hi haurà possibilitat d'augmentar una mica el nombre d'assistents, encara que es continua tenint que ajustar els participants a la capacitat d'acollida per dormir de la casa de Palomera la nit del dissabte a diumenge, dies 30 i 31 de maig de 2014 (aproximadament una cinquantena de persones).

Les etapes seran:

Divendres, 29 de maig de 2015: Sant Martí d'Albars-Santa Eulàlia de Puigoriol-Alpens i pla de Capdevila, a Les Llosses. S'esmorzarà a Santa Eulàlia de Puig-oriol, amb àpat ofert per l'Ajuntament de Lluçà i tindrem un petit refrigeri quan arribem al pla de Capdevila. Les ovelles restaran a pla de Capdevila i els participants anirem a dormir a Ripoll.

Dissabte, 30 de jmaig de 2015, es farà el camí entre el pla de Capdevila, a les Llosses, coll del Forn, Pujol de Llentes, coll de Faig General i Palomera.

El refrigeri de l'hora de dinar es farà al Pujol de Llentes i el tradicional sopar es farà a la casa de Palomera, al veïnat d'Aranyonet, a Gombrèn. Els participants a l'activitat podran dormir a la casa de Palomera, que compta amb uns cinquanta llocs per dormir.


Aquest any comptem amb un amenització musical de molt nivell, el grup d'havaneres Cavall Bernat, que fundat per Ortega Monasterio,compleix 50 anys.

El diumenge, 31 de maig de 2015, farem el camí entre Palomera, colls de l'Arç i Merolla, Pla de l'Espluga, plans de la Bassa i de la Pera. Hi ha previst esmorzar a Palomera i un petit refrigeri al pla de la Pera. Acabarem així la primera part del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015.

El diumenge 21 de juny es farà el recorregut entre cal Magnet, a Campdevànol i el pla d'Anyella, passant aquest any pel camí ral de la Pobla de Lillet, Pont de la Foradada, Pla de la Molina, Pla de l'Espluga, l'Arija, coll de Can Ros, Castellar de n'Hug, font del Boix i coll de la Creueta.

Aquest any s'ha determinat que els preu per assistent i dia sigui de 50€ per persona i dia, amb el transport i el menjar inclòs. Més enllà de la inscripció, la quota es pot ingressar al compte del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès al Banc de Sabadell: IBAN/BIC: ES61 0081 0152 4800 0116 1917 / BSAB ESBB.

Aquesta activitat forma part de les activitats d'estiu que organitza la Universitat de Vic i dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.

L'organització corre a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll i Museu Etnogràfic de Ripoll.

Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Lluçà, Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.

divendres, 1 de maig del 2015

Grup de cantants de luxe, el grup d'havaneres Cavall Bernat, pel Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Cada any, durant el sopar al Pujol de Llentes i aquest any, a Palomera, s'ha intentat amenitzar la vetllada amb una mcia de música.

Aquest any, per una relació particular dels propietaris de la casa de Palomera, comptem amb una actuació molt especial: el grup d'havaneres Cavall Bernat.
El grup d'havaneres Cavall Bernat va ser fundat a Platja d'Aro l'any 1965 per Josep Lluís Ortega Monasterio, autor entre moltes altres, de la cèlebre havanera "El meu avi".

Amb això quasi podríem haver-ho dit tot.

Però el grup d'havaneres té un projecte que mereix el nostre suport.

Enguany commemora el 50e aniversari del grup. Són pocs els grups d'havaneres amb aquesta antiguitat a Catalunya.

Aprofitant aquesta efemèride, Caval Bernat té previst gravar un disc titulat "Ull de tramuntana", i que ens presentarant a Palomera el dia 30 de maig.

El disc "Ull de tramuntana" recull cançons del mestre Ortega Monasterio, i d'altres compositors d'havaneres, així com una cançó inèdita. 

Sempre és difícil fer la selecció de cançons per un disc entre tantes havaneres populars i tan estimades per nosaltres i el public, però creiem que la tria ha sigut un èxit.


Actualment, els components del grup Cavall Bernat són Josep Maria Pla (tenor), Ferran Martínez (acordió i tenor), Mario Bernaus (guitarra i baríton) i Quique Roca Torndelacreu (baix).

Podreu trobar més informació a lapàgina web cavallbernat.com a Facebook i a Twitter
També podreu escoltar-nos a Youtube i a Soundcloud

dilluns, 19 de gener del 2015

Dates Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015

Divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig, 
i el diumenge, dia 21 de juny de 2015.

Tenim ja establertes les dates de la celebració de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015: els divendres, dissabte i diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig, i el diumenge 21 de juny.

Aquest any també varien les etapes que farem. Sortirem de Sant Martí d'Albars i el trajecte durarà un dia més.

Òbviament les dates estan subjectes a les situacions climatològiques que es presentin i als condicionants sanitàris de les ovelles.

Com sempre, places limitades!

Podeu fer la inscripció: info@ceripolles.org i allagosteraf@gmail.com

El motiu de separar els primers trams del camí de l'arribada al pla d'Anyella respon a la necessitat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a finals de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se a les zones de pastura de l'alt Pirineu, al pla d'Anyella.

Aquest any també canvien les etapes, s'amplia el recorregut i es modifiquen les etapes:

El ramat passant per Sant Eulàlia de Puig-oriol
Divendres, 29 de juny de 2015: Sant Martí d'Albars-Santa Eulàlia de Puigoriol-Alpens i pla de Capdevila, a Les Llosses.

Passant per Santa Maria de les Llosses















Dissabte, 30 de juny de 2015: Les Llosses, coll del Forn, Pujol de Llentes, coll de Faig General i Palomera.

El tradicional sopar es farà a la casa de Palomera, a Gombrèn.


Diumenge; 31 de maig de 2015: Palomera, colls de l'Arç i Merolla, Pla de l'Espluga, plans de la Bassa i de la Pera.

El pujant de pedra d'Altafort (Montgrony)
















El diumenge 21 de juny es farà el recorregut entre cal Magnet, a Campdevànol i el pla d'Anyella, passant aquesta vegada per Castellar de n'Hug.

Aquesta modificació en els recorreguts i en els punt de termini de les etapes diàries respon a la voluntat de celebrar el sopar del dissabte a la casa de Palomera, una important casa dins del camí ramader, amb dret de returada. 

El fet que es faci el camí ramader quasi tot en dies festius permetrà l'afluència de participants.

Aquest any, pel fet que es pernocta a Palomera, una casa especialment acondicionada, hi haurà possibilitat d'augmentar una mica el nombre d'assistents, encara que es continua tenint que ajustar els participants a la capacitat d'acollida per dormir de la casa de Palomera la nit del dissabte a diumenge, dies 30 i 31 de maig de 2014 (aproximadament una cinquantena de persones).

A més, el fet de fer el darrera tram del camí el diumengue, dia 21 de juny, uns dies abans de Sant Joan, permetrà assistir a la revetlla a tots els participants.

Tradicionalment és de Sant Joan a Sant Miquel l'epoca de l'any que els ramats estan a les zones de pastura d'alta muntanya.

El Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2015 s'iniciarà a Sant Martí Albars, passarà per Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpensa, pel coll del Soler o de les Bruixes, pla de Capdevila (a les Llosses), on acabarà la primera etapa. Un vehicle asegurarà el transport des de i cap a Ripoll.

El dissabte, dia 30 de maig, es remprendrà el camí des del Pla de Capdevila, a les Llosses, i es passarà pel coll del Forn, Pujol de Llentes, coll de Faig General i s'acabarà a Palomera.

La nit del 30 al 31 de maig, es dormirà a Palomera. Hi ha previst un recital a càrrec del grupo d'havaneres Cavall Bernat, a qui es podrà ajudar en un projecte musical que tenen en curs.

El diumenge, dia 31 de maig, es farà el trajecte entre Palomera i Montgrony, passant pels coll de l'Arç i Merolla, pla de l'Espluga i plans de la Bassa i de la Pera.

El diumenge, dia 21 de juny, es farà el camí entre Cal Magnet, a Campdevànol, i pla d'Anyella, passant aquest any pel camí ral de la Pobla de Lillet, Pont de la Foradada, Pla de la Molina, Pla de l'Espluga,  l'Arija, coll de Can Ros, Castellar de n'Hug, font del Boix i coll de la Creueta.

Aquest any s'ha determinat que els preu per assistent i dia sigui de 50€ per persona i dia, amb el transport i el menjar inclòs. Més enllà de la inscripció, la quota es pot ingressar al compte del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès al Banc de Sabadell: IBAN/BIC: ES61 0081 0152 4800 0116 1917 / BSAB ESBB.

Aquesta activitat forma part de les activitats d'estiu que organitza la Universitat de Vic i dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.

L'organització corre a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, 
amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll i Museu Etnogràfic de Ripoll. 


Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Lluçà, Alpens, 
Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.


Foto de l'any passat 2014, pssant per la carena de la serra de Montgrony.

dissabte, 17 de gener del 2015

Llistat inscripcions Camí ramader Lluçanès 2015

Pastors
Jordi Picas Fajula
Carles Picas Fajula
Eulàlia Picas
Joan Picas Vilalta
Avi Picas

29 de maig de 2015 (Sant Martí d'Albars-Pla de Capdevila, Les Llosses)
Montserrat Ros
Pîlar Guàrdia
Antoni Llagostera Fernández
Josep Fàbregues
Eudald Tubert Puigcorber
Maria Clara Martínez
Josep Estrada Toneu
Eudald Teixidor
Andreu Pérez

30 de maig 2015 (Pla de Capdevila, Les Llosses-Palomera, Gombrèn)
Montserrat Ros
Pîlar Guàrdia
Antoni Llagostera Fernández
Ramon Viladomat
Josep Fàbregues
Albert Vaca Agustí
Susana Ferraz Comín
Artur Masdeu
Joaquim Colomer
Eudald Tubert Puigcorber
Núria Tubert Pons
Ramon Busquets
Maria Clara Martínez
Andreu Pérez
Montserrat Mur Villanueva
Jackeline
Josep Crespo Masferrer

Sopar Palomera (Gombrèn)
Montse Ros
Pîlar Guàrdia
Antoni Llagostera Fernández
Ramon Viladomat
Montserrat Mir
Susanna Mir
Owen Barrrientos
Josep Sagués
Josep Fàbregues
Pilar Crispi
Albert Vaca Agustí
Susana Ferraz Comín
Tomás Mas
Josep Boixedera
Josep Turull
Artur Masdeu
Joaquim Colomer
Albert Roig
Quica Soler
Núria Tubert Pons
Eudald Tubert Puigcorber
Ramon Busquets
Teresita Pons Pons
Rosa Canal i Tubau
Maria Clara Martinez
Joaquim Ribé Puerto
Roque Soto Herrera
Alfred Vilar Serra
Ton Manel
Ferran Martínez (Cavall Bernat)
Josep Maria Pla (Cavall Bernat)
Quique Roca (Cavall Bernat)
Mare de Quique Roca
Mario Bernaus (Cavall Bernat)
Josep Maria Muntades
Montserrat Mur Villanueva
Jackeline
Josep Crespo Masferrer

Dormir a Palomera (Gombrèn)
Montserrat Ros
Pîlar Guàrdia
Antoni Llagostera Fernández
Ramon Viladomat
Josep Fàbregues
Albert Vaca Agustí
Susana Ferraz Comín
Tomás Mas
Josep Boixedera
Josep Turull
Eudald Tubert Puigcorber
Núria Tubert Pons
Maria Clara Martinez
Joaquim Ribé Puerto
Jackeline
Josep Crespo Masferrer

31 de maig de 2015 (Palomera, Gombrèn-Pla de la Pera, Gombrèn)
Montserrat Ros
Pîlar Guàrdia
Antoni Llagostera Fernández
Ramon Viladomat
Josep Fàbregues
Albert Vaca Agustí
Susana Ferraz Comín
Eudald Tubert Puigcorber
Núria Tubert Pons
Ramon Busquets
Maria Clara Martinez
Jackeline
Josep Crespo

21 de juny de 2015 (Cal Magnet, Campdevànol- Pla d'Anyella)
Pîlar Guàrdia
Antoni Llagostera Fernández
Josep Fàbregues
Albert Vaca Agustí
Susana Ferraz Comín
Jimena Da Costa Pérez