dimarts, 12 de juny del 2012

Les ovelles tornaran a fer el camí ramader del Lluçanès al Ripollès



Nota de Premsa

Contacte:
Antoni Llagostera Fernández
President del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès
Telèfon mòbil 610 533 529






Els propers dies 21, 22 i 24 de juny de 2012 un ramat de cinc centes ovelles tornaran a fer tot l’antic camí ramader del Lluçanès al Ripollès, sortint del municipi d’Alpens i passant pels de Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses, fins el pla d’Anyella.


Fa ja bastants anys que cap ramat feia sencer tot el camí ramader del Lluçanès.

El camí ramader del Lluçanès és un dels més importants camins ramaders catalans, utilitzat pels ramats transhumants per anar cap a la zones de pastura del Ripollès.

El camí ramader del Lluçanès anava des dels entorns del monestir de Poblet i Santes Creus, des del Garraf, Vallès i Osona fins les zones de pastura estival de l’alta muntanya ripollesa.


Serà aquesta la darrera vegada que un ramat fa sencer el camí?

Vols veure com es condueix un ramat de cinc cents ovelles, travessant una part important de la comarca del Ripollès?

Vols reviure el treball dels pastors transhumants?


El recorregut, de prop de 37 quilòmetres, es farà en tres dies o etapes, amb un recorregut diari d'entre 12 i 15 quilòmetres.

L’iniciativa vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

L'activitat forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del Campus de Cultura Popular. Formació per adults del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ofereix activitats formatives adreçades a adults al llarg de l'estiu a Catalunya.

L'activitat es farà amb dos ramats: un, el de Carles i Jordi Picas Fajula, que sortirà del Lluçanès i que va a pasturar a les muntanyes de Montgrony; i un segon, el de Joan Picas Vilalta, que va a pasturar al Pla d’Anyella, d’on és el majoral, on s'arribrà per l’antic camí carener, que va del coll de la Bona fins el pla d'Anyella.

Estudi de la tradició
Hi ha una temàtica on Ripoll i el Ripollès tenim una forta personalitat: La seva funció com lloc d’estada dels ramats transhumant durant l’estiu.

Ja el 17 i 18 de juliol de 1823 tres membres del conegut com grup de Folkloristes de Ripoll (Tomàs Raguer, Salvador Vilarrasa i Josep Ribot) varen visitar els pastors que estaven al pla d’Anyella, en una estada que va suposar una aproximació dels folkloristes a una temàtica tradicional que aleshores encara era ben viva. Veure “Una diada amb els pastors de Pla d’Anyella” (Scriptorium, Ripoll, març de 1924) o “Anada a Pla d’Anyella a veure les ovelles” (Scriptorium, Ripoll, gener de 1927).

Posteriorment, el Arxiu-Museu Folklòric de Ripoll (1929) i l’actual Museu Etnogràfic de Ripoll (2011) han estat molt atents al seguiment i divulgació de les pràctiques d’aquesta activitat ramadera. Gonçal Cutrina o Sorinas va dedicar-hi, com exemple, el llibre Ovelles i pastors al Ripollès (1997).

Un patrimoni ramader a preservar
Al Ripollès hi ha un seguit d’elements patrimonials que no es poden deixar malmetre i que cal conservar.

Per un costat hi ha els camins ramaders. Al Ripollès arribaven tres importants camins ramaders, el camí ramader de Marina o de l’Empordà (amb els seus ramals), el camí ramader de la plana d’Osona i el camí ramader del Lluçanès. Aquest darrer té un valor i importància que el fan un patrimoni que cal conservar davant el perill de la seva desaparició per manca d’utilització.

L’any passat, 2012, es va fer un reconeixement complert del camí ramader del Lluçanès; establint punt on calia millorar la conservació. S’han realitzat actuacions a la zona de Les Llosses.

Aquesta any, amb la col·laboració de pastors i ramats locals podrem fer el camí ramader acompanyats d'un ramat, amb una actuació que vol ser una mostra viva de com funcionava aquest camí ramader, un dels més importants de Catalunya.

L’altra patrimoni a preservar son les cabanes de pastor. Per això, associada a l’activitat del camí ramader s’ha proposat al participants una operació de micromecenatge, per consolidar i mantenir les cabanes històriques del pla d’Anyella.

El recorregut
Sortírem d’Alpens i anirem a dormir al Pujol de Llentes, una antiga casa de returada, on passarem la nit. Haurem fet uns 12 quilòmetres.

Aquí, mitjançant una actuació de l’ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses s’ha fet unes important actuació d’adequació i conservació del camí, a la costa del Forn i finca del Pujol de Llentes, que corria un greu perill de perdre’s.

La nit es passarà al Pujol de Llentes, que ha estat tradicionalment casa d'acollida de pastors, on hi haurà sopar pels assistents i una petita celebració oferta pel propietari de la casa. Donades les disponibilitats logístiques del lloc, hi ha una limitació a la gent que es podrà acollir, 25 persones.

El segon dia, divendres 22 de juny, el ramat anirà del Pujol de Llentes fins l’alçada de Montgrony, al pla de Pera. Serà un recorregut una mica més llarg, de 12-13 quilòmetres.

El dissabte, dia 23 de juny, no es farà camí ja que els pastors necessiten la jornada per marcar un dels ramats.

El darrer dia, diumenge 24 de juny, Sant Joan, és farà el darrer tram, un dels més espectaculars. Es sortirà del pla de Pera i es resseguirà la carena que va des del coll de la Bona fins el pla d’Anyella, assolint-se altures de 2.000 metres.

El lloc d’arribada serà l’històric i emblemàtic pla d’Anyella.

Aquesta activitat ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Universitat de Vic i l’Ajuntament de Ripoll; amb aportacions econòmiques del Institut Ramon Muntaner i Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona; amb la col·laboració dels ramats i dels pastors Joan Picas Vilalta i Carles i Jordi Picas Fajula, d'ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses; i el suport dels ajuntaments d'Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.


Contacte:
Antoni Llagostera Fernández
President del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès
Telèfon mòbil 610 533 529


1 comentari:

  1. Podeu veure les fotografies del recorregut del dijous i divendres aquí:
    http://www.flickr.com/photos/cecripolles/sets/72157630245769960/

    ResponElimina