En dos dies es varen recórrer uns 40 quilòmetres entre Sant Martí d'Albars i les Viles Grosses (Montgrony, Gombrèn) acompanyant uns ramat de quasi 500 caps de la família Picas Fajula.
El Camí ramader del Lluçanès al Ripollès celebra la seva cinquena edició i és una activitat inclosa dins del Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya,
La darrera etapa, des del Montgrony fins al Pla d'Anyella, serà el dissabte, dia 27 de juny de 2016, desprès de Sant Joan, que aquest any farem seguint l'espectacular carenada de la serra de Montgrony i el tram de camí especialitzat per les ovelles.
Es oberta la inscripció!
El ramat passant per davant las monumental pallisa d'El Graell (Alpens).
Es va sortir el divendres, dia 27 de maig de 2016, de Sant Martí d'Albars (on hiverna el ramat que acompanyarem) i la primera etapa va acabar al coll del Forn (Les Llosses), desprès de recórrer uns 25 quilòmetres.
La segona etapa, que va fer-se el dissabte, 28 de maig de 2016, va anar des del coll del Forn (Les Llosses) fins a les Viles Grosses (Montgrony, Gombrèn). És va suprimir una darrera etapa del diumenge (29 de maig de 1016), davant la situació climatològica i al veure que es podia arribar fins les Viles Grosses per deixar el ramat ja col·locat en el lloc on estarà durant unes setmanes.
El tradicional sopar aquest any es va celebrar la nit del dissabte, a Mataplana (gràcies a la generositat de la família Maideu Puig), al costat del castell, un indret mític dins del món dels trobadors i del comte Arnau.
Aquest any varem comptar amb l'assistència de Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals del Departament de Política Territorial i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya des de gener de 2016, estudiós i activista dels camins ramaders, autor de dos llibres bàsics sobre el tema: Mil anys pels camins de l'herba: el llegat d'un món que s'acaba (Efadós, 2005) i La Transhumància al Ripollès i al Canigó, amb col·laboració amb Joan Rovira (Consell Comarcal del Ripollès, 2007).
L'organització ha anat, com sempre, a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb el suport de l'Ajuntament de Ripoll i Museu Etnogràfic de Ripoll.
Aquesta activitat, com hem dit, forma part dels Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya; i es inclosa dins de les activitats d'estiu que organitza la Universitat Centra de Catalunya a Vic.
Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments per on transcorre l'itinerari, els ajuntament de Lluçà, Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.
Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments per on transcorre l'itinerari, els ajuntament de Lluçà, Alpens, Les Llosses, Gombrèn, Castellar de n'Hug i Toses.
El ramat arribant al Pujol de Llentes, lloc tradicional de returada i tria, a Les Llosses, on es va esmorzar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada